Sander Schimmelpenninck

Hoffelijk geval van links lullen, rechts vullen.

Gelezen: Ombudsman Volkskrant

Jeroen Trommelen breekt de staf over stiekeme commercie in zijn krant, bijvoorbeeld voor kleding- en luxemerken bij fotografie in Volkskrant Magazine.

Hij neemt ook de bekende columnist Sander Schimmelpenninck op de korrel, nadat eerder podcast POM dat deed. Hij kritiseert in Vpro-programma Sander en de Kloof de groeiende verschillen tussen rijk en arm en is bij dezelfde NPO te zien in reclamespots voor Brand New Day, een pensioenbedrijf.

Vpro-hoofdredacteur Anouk Kamminga veroordeelde dit al in Podcast POM (na 55 minuten): “Hoe wil je je als maker bij de VPRO presenteren en tegelijk een pensioenbank aanprijzen? Realiseer je dat dit kan leiden tot mogelijk de verkeerde beeldvorming?”

Trommelen sluit zich daarbij aan: de geloofwaardigheid staat op het spel. Is dit liegen? Nou, Schimmelpenninck heeft het verzwegen voor de Vpro. Kamminga had het wel willen weten voor Schimmelpenninck begon aan de serie, en had de serie niet met hem gemaakt als hij het netjes had verteld. Ze raakte in de war doordat Schimmelpenninck dezelfde toon hanteerde als in de tv-serie.

[Toevoeging 20/3 11:00: de tv-serie was al opgenomen in de zomer van 2021, pas daarna kreeg Schimmelpenninck het verzoek voor de reclame. Uitzending van de serie en van de reclame vielen vervolgens samen. Dus hij kon het vooraf niet melden, wel achteraf vragen of de Vpro bezwaar had. Dat maakt de situatie feitelijk anders, principieel niet]

De man zelf wringt zich in de podcast in allerlei bochten om de commercie goed te praten, maar Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth interviewen doortastend. Ze laten zich daarna afleiden door mededelingen van Schimmelpenninck over bedreigingen aan zijn adres.

Klöpping uit ook oprechte twijfel aan het uiten van commerciële promotie in bijvoorbeeld podcasts. Hij laakt ook Matthijs van Nieuwkerk die voor Microsoft betaald werkte en die dezelfde dag in De Wereld Draait Door het bedrijf Microsoft aan tafel haalde met een nieuwe versie van Windows.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen