Liegen voor eigen bestwil: Peter Plasman

Ewout Jansen laat zien dat Plasman net zo erg is als Sywert van Lienden die hij juridische wil aanpakken.

Gelezen: opinie-artikel Ewout Jansen in NRC van 23 oktober 2021

Ewout Jansen, advocaat (Voetnoot Advocatuur) en cabaretier (Sunday Assembly & De snijtafel) fileert praatjesmaker Plasman.

In een uitzending van Jinek kondigde strafrechtadvocaat Peter Plasman aan Van Lienden en kompanen aan te klagen voor oplichting met de verkoop van mondkapjes, en riep slachtoffers opzich bij hem te melden voor de juridische ondersteuning.

“Als de hoeder van het algemeen belang, zo zat hij erbij. Hij zou het recht laten zegevieren. „Het probleem is dat mensen altijd denken: dan kom ik in een juridische procedure terecht, dat gaat mij heel veel geld kosten”, zei Plasman. Gelukkig heeft hij een sponsor geregeld voor zijn belangrijke werk bij het aangifte doen. En mocht het op een civiele procedure aankomen, dan zou cabaretier Youp van ’t Hek desnoods Carré of de Arena uitverkopen. De slachtoffers konden gerustgesteld zijn, die aangifte zou hun niets kosten…

Jinek vroeg Plasman waarom hij de slachtoffers van Sywert niet gratis bijstaat. Plasman had het dolgraag gedaan, maar: „Als advocaat mag je niet om niet werken. Dat is door de Orde verboden dus dat doe ik niet.” Dat is ronduit onwaar. Natuurlijk mag een advocaat wel gratis werken. Sla de gedragsregels van de Orde er maar op na.”

Idem dito voor Aaf Brandt Corstius, Saskia Noort en journaliste Hanneke Groenteman die Dion Graus willen aanklagen wegens vermeende verkrachting van zijn vrouw Joyce: “Wij eisen een rechtvaardige rechtsgang. Dit kan alleen met een solide financiële basis.”

Jansen: Nobel? Absoluut niet. U hebt namelijk geen advocaat nodig om aangifte te doen. U kunt gewoon het politiebureau inlopen en zeggen: „Ik vermoed dat er een strafbaar feit is gepleegd. Wilt u dat uitzoeken?” Je hebt als slachtoffer in een strafzaak überhaupt geen advocaat nodig.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen