Volkskrant, NRC en RTL 

Hypocrisie van opportunistische columnisten

Bas Heijne, Sheila Sitalsingh en Bert Wagendorp vinden het heerlijk om politici op hun opportunisme (‘geen visie’) en hypocrisie te bekritiseren. Maar waaien ze, net als politici, niet zelf met alle winden mee om hun publiek te behagen?

Gelezen: Volkskrant 2 januari 2021, de Correspondent 13 november 2020

Opinieredacteur Peter Wieringa van de Volkskrant publiceert een ingezonden brief van Agaath Bruin uit Heemskerk: ‘Jammer, hoe John Schoorl in de Volkskrant van 24 december Pieter Omtzigt ophemelt als degene die in 2020 een ‘masterclass volk vertegenwoordigen’ gaf’…Bejubeld in de media! Ronkende Kamervragen! Een onstilbare dossierhonger!…Want hé, klonken diezelfde kwalificaties ook niet al in 2013, toen CDA-Kamerlid Omtzigt de onderste steen boven probeerde te halen van staatssecretaris Weekers’ omgang met de Bulgarenfraude…

Weet u nog, die ‘omvangrijke, massale, brutale en grootschalige fraude met toeslagen’, die uiteindelijk 0,006 procent van alle toeslagen omvatte, die ‘beslist niet gebagatelliseerd mocht worden’ en die Weekers de kop kostte?… moraalridders van de Volkskrant zijn inmiddels net zo hard van hun paard gevallen.’

Jesse Frederik heeft al in november op De Correspondent uitgebreid uit de doeken gedaan hoe de publieke opinie na de Bulgarenfraude van 2013 de aanzet vormde voor wat nu ‘de toeslagenaffaire’ is gaan heten. En die destijds staatssecretaris Frans Weekers de kop kostte.

Volgens Bruin hebben ook de media, inclusief de Volkskrant, een ‘hele hoop boter’ op het hoofd, net als Pieter Omtzigt, want ze kapittelden eerder het kabinet en de VVD voor laksheid in optreden met de Bulgarenfraude, waarover ze schreven:

* Sheila Sitalsing: ‘Ben ik de enige sukkel in het ganse land en ver daarbuiten die níet in een hangmat in Marbella ligt, met dank aan royale voorschotten huur-, kinderopvang- en zorgtoeslag?’

* Bas Heijne in NRC: ‘Per dag lijkt Weekers meer op de blije echtgenoot die er als enige in het dorp niet van op de hoogte is dat zijn vrouw het al jaren met de bakker doet…Blijft Weekers zitten, dan tekent dit kabinet zijn eigen doodvonnis.’

* Bert Wagendorp schreef: ‘een groot geloof bij de VVD in de oprechtheid van de mens. ‘Dat is op zich te prijzen, maar het kost wel klauwen met geld.’.

* Pieter Klein, nu gelauwerd voor onderzoek naar de toeslagenaffaire, destijds over de Bulgarenfraude: ‘Ik ben het zat, de leugenachtigheid. Ik ken Frans Weekers niet, ik kan me niet herinneren dat ik hem heb ontmoet…Geef me, geef ons gewoon het eerlijke verhaal.’

* Columnist René Cuperus meende: ‘de zelfmoord van de Nederlandse verzorgingsstaat… schandalige nalatigheid bij ongehoorde naïviteit…’;

Columnisten zijn gespitst op politici als Mark Rutte die geen visie zou hebben en opportunistisch (‘teflon’) handelt. Zelf doen ze niet anders, op jacht naar bijval van hun lezers vanuit hun comfortabele positie.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen