Bronvervalsing door NRC-columnist 

Zihni Özdil

Sjoemelt met citaten om historicus Piet Emmer als racist weg te zetten.

Gelezen: NRC Ombudsman 26 oktober 2020

De Ombudsman besteedt uitgebreid aandacht aan een NRC-column van Zihni Özdil van 10 oktober 2020 onder de kop Niet Piet Emmer, maar zijn werk is racistisch. Daarin had Özdil uitspraken van Emmer over roofkunst in De Telegraaf gehekeld als ‘uiterst racistische drogredeneringen’.

NRC kwam op 14 oktober 2020 met een opmerkelijke, kleine correctie in haar vaste hoekje van de krant, dat de meeste (weekend)lezers ontgaat. Ze luidde: ‘Het betrof hier uitspraken die niet door Emmer zijn gedaan en die dus niet tussen aanhalingstekens hadden moeten staan.’

Ombudsman: ‘Mijn eerste kopje ombudskoffie bleef lang in de lucht hangen toen ik dat las. Pardon? Waar kwamen die citaten dan wél vandaan? Was dit een vergissing, opzet, een mislukte grap? De correctie zweeg…

Hier had het licht op knalrood moeten springen. De vrijheid van de columnist is een groot goed, maar het op deze manier verbasteren van citaten valt er uitdrukkelijk niet onder.’

De oorzaak: een langlopende twist op Historiek.net, een uitstekende website over geschiedenis. Wraakgevoelens leidden tot de malicieuze NRC-column. Geen reden voor de krant om een einde te maken aan de verbintenis met Zihni Özdil.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen