Kees Akerboom en Gerrit van de Kamp

Aanhoudend liegen over cijfers over geweld jegens politieagenten in een campagne om een stroomstootwapen of taser binnen te halen. Journalistiek liet zich in de luren leggen.

Een ontluisterende uitzending van Medialogica over het verdraaien van uitkomsten van onderzoek naar effecten en noodzaak van de taser, en van cijfers over geweld tegen de politie. Hoofdpersonen: Kees Akerboom, gewezen baas van de politie en nu chef van inlichtingendienst AIVD en Gerrit van de Kamp, al 16 jaar de machtige voorzitter van Politievakbond ACP.

In de campagne pakken ze De Telegraaf net zo makkelijk in als de EenVandaag, de journalistieke aanfluiting DWDD gaat uiteraad mee en kwaliteitskranten deden geen onderzoek zoals Medialogica. Dus besluit minister Grapperhaus dat hij 17.000 agenten een stroomstootwapen zal geven, te gebruiken tussen het pistool en de pepperspray in.

Medialogica zoekt uit hoe het stroomstootwapen op de politieke agenda kwam te staan en hoe de beeldvorming de feiten overheerste en hoe weinig kritisch de journalistiek was bij de roep om de taser.

Met in de hoofdrol Otto Adang, lector Openbare Orde & Gevaarbeheersing aan de Politieacademie, die in opdracht van de Nationale Politie de pilot met het stroomstootwapen evalueerde. En vooral Marnix Eysink Smeets, oud-politieman en lector Publiek vertrouwen in Veiligheid aan de Hogeschool in Holland, die gehakt maakt van het vals gebruik van cijfers door de politie.

En ook Frank Paauw, hoofdcommissaris Regionale Politie Eenheid Amsterdam en bij de Nationale Politie verantwoordelijk voor het stroomstootwapen. Glimlachend, zegt Paauw, als een volleerde machiavellist, dat integriteit bij de politie voorop zou moeten staan…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen