Walter Lippmann

Tijd om de scherpe observator aan de vergetelheid te ontrukken.

Gelezen: Caroline de Gruyter in NRC, 29 februari 2020

‘De Amerikaanse journalist Walter Lippmann schreef in Public Opinion (1922) dat mensen zich niet voor de realiteit interesseren, maar voor hun eigen interpretatie ervan. We zijn beter opgeleid dan ooit en hebben goede informatie. Zo kunnen we weloverwogen beslissingen nemen, wat goed is voor de democratie.

Allemaal theorie, volgens Lippmann: uiteindelijk willen veel mensen geen waarheid. Ze klampen zich liever aan pseudowaarheden vast en zappen van de ene angst naar de andere. Liever gevoelens dan cijfers van het RIVM. Liever slachtofferverhalen dan statistieken die bewijzen dat de criminaliteit daalt.’

Walter Lippmann was een journalist en filosoof met de nadruk op mediakritiek. Hij won tweemaal de Pulitzer Prize, en was een invloedrijk man in de hoogste kringen in de VS. Hijh muntte de termen Koude Oorlog en ‘stereotypen’. Als eerste heeft hij laten zien hoe giftig de hang naar valse informatie en discriminatie als gevolg daarvan uitpakken. Hij durfde verslaggeving in New York Times over de Russische Revolutie te bekritiseren.

Zijn beroemde boek Public Opinion is inmiddels gratis te lezen, en te beluisteren als audioboek.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen