Peter Pomerantsev 

Desinformatie als censuur van deze tijd

Geen ander dan de Russische onderzoeker aan de London School of Economics and Political Science kan de rol van de leugen zo goed historisch en maatschappelijk duiden.

Gelezen: Volkskrant 18 oktober 2109

Dat doet Peter in het boek Dit is geen propaganda en in de vele interviews om dit boek aan de man te brengen. Hij reisde er de hele wereld voor over en bestudeerde vele politieke cmpagnes. Hij zegt ondermeer:

Pomerantsev: ‘De totalitaire politici van deze eeuw maken van Manilla tot Belgrado, van Moskou tot Mexico de communicatie onmogelijk die de levensader vormt van de democratie en burgerbewegingen. Ze overspoelen de informatieruimte met zoveel troep dat mensen de waarheid niet meer van fictie kunnen onderscheiden en er geen gedeelde realiteit meer bestaat.

Eindeloos pushen ze samenzweringstheorieën die het vertrouwen eroderen en de mensen zo passief maken dat die uiteindelijk verlangen naar ‘een sterke leider’, die hen kan gidsen in een verdorven wereld waarin niets is wat het lijkt.’

Verder lezen bij de Volkskrant, of kijken naar Tegenlicht of een optreden van Pomarantsev eerder in 2019 in Pakhuis de Zwijger voor Vpro Tegenlicht.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen