Wijze scenarioschrijver Gerard Soeteman: 

Liegen is oorlog is liegen

Gerard SoetemanToevalligheden en leugens bepalen het leven.

Gelezen: Volkskrant 19 juli 2019

Gerard Soeteman heeft het volk tenminste wat te vertellen en Paul Onkenhout tekende dat uitstekend bij hem in Spanje op voor de Volkskrant. (En vertelt eerlijk bij hem geslapen te hebben, verkleint de distantie tussen interviewer en geïnterviewde.) Mooiste citaat:

Onkenhout: In welke film zien we uw visie op het leven het meest terug?

[Soeteman] Denkt lang na. ‘Spetters, waarschijnlijk. Vanwege die jongen op de motor. Hij gaat een grote toekomst tegemoet, totdat iemand bij een benzinestation een netje mandarijnen krijgt. De schillen worden uit het raam van de auto gegooid, hij gaat onderuit en is de rest van zijn leven verlamd. Zo zie ik het leven. Het hangt van botte en afschuwelijke én vrolijke toevalligheden aan elkaar.

‘Plus wantrouwen. Tegen alles. Dat zie je ook in Floris. Als je 13 pond kruit in een kanon moet doen, maar iemand zet er een één voor, vlieg je de lucht in. Vertrouw nooit wat ze zeggen, vertrouw nooit wat er staat. Onderzoek het zelf.

‘Er wordt nergens zo veel gelogen als in een oorlog. Als je daar gevoelig voor bent, als kind, kom je er verknipt uit. Iedereen die bij ons in Beverwijk een pakketje kwam brengen, loog. Tegen de NSB’ers zeiden ze dit, tegen de Ortskommandant dat, tegen de bakker wat anders en tegen mijn vader weer wat anders. Om het hoofd boven water te houden, liep iedereen om je heen permanent te liegen. Dat is voor een kind hoogst verwarrend.’

(Foto: Jinek show KRO-NCRV)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen