Goed betaalde dubbele petten 

Maxime Verhagen

Maxime VerhagenDe bekende dubbele fout van Leugens.nl: in de fout gaan en dat niet willen toegeven.

Gelezen: NRC, 27 juni 2019

Joep Dohmen van NRC en Theo Sniekers van De Limburger legden onder de titel ‘De klusjesmannen van Limburg’ bloot hoe deze provincie veel ex-politici aan betaalde klussen hielp, aanbestedingsregels overtredend en gedragscode schendend. Over Maxime Verhagen:

In vier jaar maakte Limburg bijna 170.000 euro over aan Verhagens adviesbedrijf voor lobbywerk als ‘ambassadeur’. Wat zijn inzet is en wat het oplevert, niemand weet het. Maar dan dit:

“Wat niet verborgen blijft, is dat Verhagen dubbel incasseert. Zo brengt hij Limburg duizenden euro’s in rekening voor „gesprekken” die hij als ambassadeur heeft met VDL – eigenaar van autofabriek NedCar – terwijl hij ook bij VDL op de loonlijst staat als adviseur. Die adviesbaan kreeg hij nadat hij als minister van Economische Zaken VDL had geholpen bij de overname van de autofabriek van het Japanse Mitsubishi.

In een ander dossier, dat van de Joint Strike Fighter (F35), declareert Verhagen bij de provincie adviezen die Limburgse bedrijven aan opdrachten moeten helpen „voortvloeiend uit het contract Joint Strike Fighter”. Datzelfde doet hij bij het ministerie van Economische Zaken. Daar heeft de voorzitter van Bouwend Nederland een aanstelling van een dag per week (0,24 fte; 2.292 euro per maand) als ‘bijzonder vertegenwoordiger F35’. Zijn opdracht: bedrijven opdrachten bezorgen…

Verhagen wil niet met NRC en De Limburger praten en reageert niet op toegezonden vragen. Zijn woordvoerder: „De heer Verhagen ziet niet in waarom hij hierover verantwoording moet afleggen aan iemand die niets van doen heeft met de afspraken.”

Foto: Anke Bot via Bouwend Nederland

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen