Rosanne Hertzberger: 

Wetenschap is inderdaad vaak ‘ook maar een mening’

Columniste veegt even de een groot deel van de wetenschap bij het grofvuil. Want dat kan dus in een column, juridisch een totaal vrije vorm van beweren.

Gelezen: NRC, Column Rosanne Hertzberger, 8 december 2018

“Ik denk dat we te veel vertrouwen in de wetenschap hebben. Ik denk dat te veel mensen wetenschap zijn gaan beschouwen als een soort alwetende feilloze autoriteit, die kan oordelen over goed en kwaad. Terwijl het in realiteit een nogal bewerkelijke methode is die bovendien uiterst buigzaam is en kan worden ingezet om een regenboog aan verschillende overtuigingen, argumenten en betogen kracht bij te zetten.

Wie roept dat „wetenschap ook maar een mening is” maakt zich schuldig aan een soort hedendaagse blasfemie. Maar veel te vaak heeft zo iemand gewoon gelijk.”

In de sociale psychologie houdt de helft van de studies geen stand in pogingen tot replicatie, schrijft ze. Neem ‘ego depletie’, het idee dat ieder van ons beschikt over een beperkte hoeveelheid wilskracht, die je kunt opvoeren met training. En nu vragen psychologen zich af of het wel bestaat. “Een twintigtal onderzoeksgroepen probeerden de experimenten te herhalen – met weinig resultaat…

…Een dergelijke replicatiecrisis treft trouwens ook kankeronderzoek waarvan ongeveer één op de drie studies niet hetzelfde resultaat oplevert. Andere vakgebieden met veel verdachte papers, zoals de neurowetenschappen, zijn nog niet eens begonnen met een grootschalig replicatieproject, maar ga er maar vanuit dat ook daar de helft bij het grofvuil kan.”

 

  • Reacties

  • Johan | 03/01/19 om 13:58

    De wetenschap is erg vaak een geloof met een sequentie van hypotheses om er dan via metingen statistische waarde aan te hechten. Het grootste voorbeeld is de “big bang” theorie die een veel grotere lijst aan vragen geeft dan oplossingen.

  • mb | 26/01/19 om 18:25

    Vandaar theorie.

    En wetenschap is obv wat ‘we’ op dat moment weten. Vaak wordt dat weer achterhaald.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen