Russen kampioen misleiding, Iran doet moedig mee 

Twitter rolt 4.000 trollen op

Invloed proberen uit te oefenen op het openbare debat met leugenachtige beweringen.

Gelezen: Nieuwscheckers Nieuwsbrief (hier inschrijven)

Donderdag gaf Twitter 10 miljoen tweets vrij van Russische en Iraanse trollen. Het Russische deel bevat ongeveer 9 miljoen tweets van 3.841 accounts, afkomstig van het Internet Research Agency. Een aanzienlijke uitbreiding ten opzichte van de 3 miljoen trollentweets die al eerder openbaar werden. Uit de eerste analyses – onder andere door het Digital Forensic Research Lab van de Atlantic Council en door het team van Kate Starbird (University of Washington) – blijkt dat de trollen al lang voor de Amerikaanse verkiezingen van 2016 actief waren. De oudste tweets gaan terug tot 2009. Ook richtten ze zich tot 2014 vooral op een Russisch publiek; Engelstalige tweets worden vanaf 2015 prominent.

Buiten de VS hadden de trollen geen invloed op het publieke debat. Ze verstuurden 100.000 Duitse tweets, maar 90 procent daarvan bestond uit geautomatiseerde retweets van Duitse nieuwsberichten. Ook in Nederland is de impact ondanks herhaalde waarschuwingen van autoriteiten minimaal: uit een snelle analyse van NRC bleek dat de trollen de dag na het neerschieten van MH17 het recordaantal van 57.500 tweets verstuurden, waarvan slechts 4 in het Nederlands.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen