Voorlichters en journalisten over elkaar 

Tussen waarheid en nepnieuws schijnt veel licht

Feiten doen er minder toe voor het publiek, meent bijna tweederde van de Nederlandse voorlichters en journalisten.Gelezen: Villamedia en Volkskrant

Dit blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en p.r. bureau Corner-Stone onder bijna 600 journalisten (pdf) en een kleine 500 persvoorlichters (aparte pdf).

Journalisten en voorlichters zijn, zoals altijd, over de verhouding tot de waarheid van elkaar slecht te spreken, en vinden zichzelf waarheidsgetrouw.

Slechts 14 procent van de journalisten zegt woordvoerders te vertrouwen, 53 procent is daar neutraal over. De helft van de redacteuren en verslaggevers vindt dat feiten er steeds minder toe doen voor woordvoerders van bedrijven en instellingen, maar die zijn het daar zelf in het geheel niet mee eens. Journalisten ergeren zich vooral aan voorlichters die traag of niet reageren, maar wat kletsen en zeuren over publicaties.

De stelling dat feiten er steeds minder toe doen voor journalisten, valt goed bij 45 procent van de woordvoerders. Minder dan 20 procent van de journalisten zelf is het er mee eens, overigens ook nog een behoorlijk deel.

Woordvoerders ergeren zich het meest aan journalisten die vooringenomen en slordig werken en zich om wederhoor niet bekommeren.

Nu.nl, Algemeen Dagblad en De Telegraaf zijn volgens de bevraagden het minst betrouwbaar in verslaggeving.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen