Als marketing voor de heruitgave van een boek 

Overlijdensadvertentie voor de levende schrijver

Hilarisch: reclame voor een boek vermomd als overlijdensadvertentie. ‘Je gaat toch niet controleren of iemand echt dood is…’Gelezen: NRC Ombudsman, 29 september 2018

Peter Akkerman advertentie

In NRC vormen de Familieberichten een veel gelezen rubriek die ook wordt genoemd in de inhoudsopgave van de krant. Het gaat echter om advertenties, en ook nog de ‘reclame’ waarmee het meest wordt verdiend. Moet de afdeling voortaan gaan checken of de opgegeven? Immers, als iemand een vijand een loer wil draaien, adverteert die hem als overleden.

Nu: een herhaalde overlijdensadvertentie van een Nederlandse schrijver, Peter Akkerman (1952-2014) op 7 september van 2016, 2017 en 2018. Auteur van De val van Icarus uit 2001, heruitgegeven in 2016 door zijn ‘vrienden

Tekst advertentie: ‘Te vroeg gestorven, miskend als schrijver, maar onvergeten bij zijn vrienden.’ De heruitgave in eigen beheer was verzorgd door die vrienden.

Miskend was de schrijver niet volgens NRC gezien de positieve recensie in 2001. De recensent meldde in 2014 Akkermans overlijden: ‘Nu blijkt Peter Akkerman deze herfst gestorven te zijn, wat ik weet omdat zijn vrienden een herdruk van het boek hebben laten maken en een website hebben opgericht.’

Maar Akkerman is niet enkel een pseudoniem, hij leeft nog. De schrijver heet Meindert Evers en woont nog in Duitsland, althans, dat beweert de Ombudsman uit mail te kunnen opmaken. En over de reclame:
De advertentie is opgegeven door Mark Beumer, projectmanager en literair agent voor De val van Icarus.

Beumer mailt de NRC Ombudsman ‘dat Peter Akkerman begraven ligt in Zutphen, op de Oude Algemene Begraafplaats (dat staat ook in de Verantwoording in de hereditie). De beheerder van die begraafplaats laat vriendelijk weten dat daar in 2014 „absoluut geen Akkerman” ter aarde is besteld. Beumer zegt in een reactie dat hij zich heeft vergist en dat Akkerman bij nader inzien begraven ligt in Berlijn.’

NRC verdiende er drie keer 800 euro mee. Ook marktwerking…en het opent bovendien een heel reeks nieuwe mogelijkheden, met wat fantasie.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen