Na leugenachtige berichtgeving 

Media rehabiliteren niet

Door het slijk halen van vermeende fraudeurs en andere foutdoeners is zo gebeurd in het overschrijfland dat zich ‘media’ noemt. Maar rehabiliteren ho maar, zegt ex-bestuurder Geert Dales.

Gelezen: Volkskrant 9 juni 2016, door Marcel van Lieshout en Jaap Stam

Dales had niet gefraudeerd bij Hogeschool InHolland noch was hij zo ernstig in de fout gegaan met de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam als was bericht. Maar ‘trial by media’ had z’n werk al gedaan.

Citaten uit het vraaggesprek:

‘Een van de kinderachtigste beroepsgroepen is de journalistiek, vindt Geert Dales (66). ‘Probeer eens een journalist aan de lijn te krijgen die onzin over je heeft geschreven en je wilt verhaal halen. Die is onbereikbaar of duikt weg’, foetert Dales thuis in Hoofddorp. Zijn mailtjes aan een journalist blijven vrijwel altijd onbeantwoord.’

‘Dat Dales nooit is veroordeeld, of zelfs maar in het vizier van het Openbaar Ministerie is geweest, vormt voor sommige gebruikers van Twitter en Facebook geen beletsel hem voor dief of oplichter uit te maken. Dales: ‘Moet je eens proberen met hen in contact te komen. Lukt je niet.’

‘Wat hem opvalt is ‘de volgordelijkheid’ der dingen. ‘Het gaat snel, het is onverwacht, de publieke opinie heb je per definitie mordicus tegen. De journalistiek springt er bovenop, is uitermate onzorgvuldig in de berichtgeving en weigert vervolgens de zaak recht te zetten. Het is een mission impossible. Jij zit met de gebakken peren.’

Hij gaat er een boek over schrijven. Leuk. En is voorzitter geworden van querulantenpartij 50Plus. Handig?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen