Vriendin was de bedenker 

Pissoir leugen van Marcel Duchamp

Richard Mutt, de naam op het beroemde urinoir (‘Fountain’) van 1917, is geen pseudoniem van Marcel Duchamp. Volgens wetenschappers is de ware bedenker barones Elsa von Freytag-Loringhoven. Destijds een vriendin van Duchamp.

Gelezen: NRC 14 juni 2018 om 2:00

Het is niet zomaar een pissoir maar een van de invloedrijkste kunstwerken uit de twintigste eeuw, het beginpunt van de conceptuele kunst met  Duchamp als de oervader. Tenminste, zo staat het al decennialang in de kunstgeschiedenisboeken en op Wikipedia.

Wereldwijd krijgen kunststudenten tot op de dag van vandaag te horen dat de signatuur die op de pispot staat, R. Mutt, een pseudoniem is van Marcel Duchamp. Maar diverse vooraanstaande wetenschappers twijfelen aan die lezing en het bewijs tegen Duchamp stapelt zich op: hij heeft het werk ‘gejat’ als schepper van de Duitse Dada-dichteres Elsa von Freytag-Loringhoven, en eigende zich haar werk toe nadat ze in 1927 was overleden.

De Nederlandse journalist en auteur Theo Paijmans wil nu een hernieuwde poging doen om de leugen van Duchamp aan het licht te brengen. In het kunstmagazine See All This publiceert hij vrijdag zijn artikel ‘Het urinoir is niet van Duchamp’, waarin hij oproept de kunstgeschiedenis te herschrijven.

NRC: ‘De gevestigde kunstwereld – musea, universiteiten, veilinghuizen – weigert tot op heden om Duchamps leugen recht te zetten. Musea als het Centre Pompidou in Parijs, de Tate Modern in Londen en het San Francisco MoMA, die allemaal een replica van het urinoir in hun collectie hebben, vermelden nog altijd de naam van Marcel Duchamp (1887-1968) op het bijbehorende naambordje. Het MoMA in New York, dat in 2014 een herziene editie uitgaf van de Duchamp-biografie van Calvin Tomkins uit 1996, blijft de nieuwe inzichten hardnekkig negeren. ‘

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen