Geweldige pathologische leugenaar 

Elizabeth Holmes

John Carreyrou schrijft ‘Bad Blood, secrets and lies in a Silicon Valley startup’ over Elizabeth Holmes die hij eind 2015 in de Wall Street Journal betrapte op bedrog met bloedtestbedrijf Theranos.

Ze richtte in 2004 als drop-out van Stanford University Theranos op, dat een ‘a little black box’ met een beeldscherm op de markt ging brengen, Edison genaamd, dat aan de hand van  druppels bloed uit de vingertop honderden verschillende ziekten zou detecteren.

Geen geprik met naalden meer nodig, dus jaarlijks 200 miljard dollar aan medische besparingen in de VS alleen al. Beweerde ze, en haalde Stanford-hoogleraar Channing Robertson binnen als commissaris en later ook oud-ministers Henry Kissinger en George Shultz. Robertson noemde Holmes Mozart, Newton en Einstein ineen.

Bij investeerders haalde Holmes 900 miljoen dollar op en de beurswaarde van Theranos steeg tot 9 miljard in 2015. Wie dat voor elkaar krijgt, kan verdomd goed liegen. Chapeau! Nou ja, ook een zelfmoord van door haar gedegradeerde wetenschapper Ian Gibbons, die haar ijskoud liet.

O ja, en bijna een miljoen foutieve, gemanipuleerde bloeduitslagen. Respect!

 • Reacties

 • Michiel | 18/08/18 om 14:15

  Als er op een verhaal het cliché ‘van de ene verbazing in de andere vallen’ van toepassing is, is het dat van Theranos.

  Jason Calacanis interviewde Carreyrou voor ‘This week in startups’.

  https://www.youtube.com/watch?v=dWQYKVasMoY&

  Gespreksnotities:

  – Elizabeth Holmes’ bariton is een geacteerde stem.
  – Theranos vervalste een miljoen bloedtests.
  – Van de 250 tests die met 1 prikje in de vingertop gedaan zouden kunnen worden, werden er 240 met apparatuur van derden gedaan.
  – Bloed moest om getest te kunnen worden zozeer verdund worden, dat het geen betrouwbaar monster meer was.
  – Bloedtestruimtes waren ook voor het eigen personeel verboden terrein. Daar stond immers de gehackte Siemens-machine.
  – Tyler Schultz werkte bij Theranos en zijn opa, oud-minister George, was er commissaris. Toen Tyler al ontdekt had dat Theranos frauduleus was werd hij door de advocaten van Theranos in een hinderlaag gelokt. Dat gebeurde op het erf van George. Die kwam tussenbeide.
  – een andere oud-medewerkster werd geschaduwd door een privé-detective, die door hetzelfde advocatenkantoor was ingehuurd. Want zij kreeg op een parkeerplaats een brief van die advocaten overhandigd. Op de envelop stond het adres van een vriendin, bij wie ze de afgelopen twee weken logeerde.
  – In 2013 was T meer waard dan Uber en Airbnb.
  – Grootste investeerder was Rupert Murdoch, met 125 miljoen dollar. Holmes probeerde in talloze gesprekken met hem te voorkomen dat de WSJ zou publiceren. Murdoch gaf niet toe.
  – Eerste tipgever van de schrijver was een oud-buurman van het gezin Holmes. Een bloedarts die zich gepasseerd voelde toen Holmes Theranos oprichtte en niet bij hem voor raad aanklopte.
  – Eerste argwaan kreeg de schrijver toen hij las dat Holmes 19 was en een paar semesters gestudeerd had, geen medicijnen. Vaak vergen medische doorbraken decennia studeren en experimenteren.
  – Holmes mag tien jaar geen commissaris bij een beursgenoteerd bedrijf zijn of er eentje leiden. Ze moet een boete van een half miljoen dollar betalen. Straf staat dus niet in verhouding tot de schade die ze aan heeft gericht.
  – Liegen was Holmes’ tweede natuur.
  – Manipuleren ook. Dan keek ze je met haar grote blauwe ogen aan, zonder te knipperen.
  – Toen de financieel directeur Holmes vertelde dat ze met haar bedrog niet door kon gaan, werd hij op staande voet ontslagen, onder inlevering van zijn opties. Want Holmes had de IT-directeur al eerder zijn laptop laten onderzoeken. Toen bleek dat de CFO weleens een pornofilmpje op het werk had bekeken. Dat werd Holmes’ munitie voor ontslag.
  – Zij stamt af van de Holmes-Fleischmann-dynastie. Ooit behorend tot de rijkste families in Amerika. Latere generaties joegen het geld er weer doorheen. Zij wilde weer een groot ondernemer worden en zo vervlogen familietijden terug laten keren.
  – Ze groeide wel bevoorrecht op. Haar RvC, grotendeels bestaande uit (stok-)oude voorname politici en topambtenaren, wierf ze via het netwerk van haar vader en Stanford-professoren.
  – Toen zij negen of tien was vroeg een familielid: Wat wil je worden? Miljardair. Geen president? Nee. Als ik miljardair ben, wil de president met mij trouwen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen