NRC laat hem wegkomen met ‘jokken’ 

De liegende Eric Wiebes en Mark Rutte

Dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken loog over kennis over documentatie (‘memo’s’) rond afschaffing van dividendbelasting is evident. Maar heeft premier Rutte ‘onbewust’ waarheid verzwegen zoals NRC beweerde?

Gelezen: NRC Ombudsman, 29 april 2018

Op een vraag van een lezer:

‘Ja, jokken doen we op de kleuterschool, liegen in de grote-mensenwereld. Ironie: dinsdag stond nota bene op de voorpagina dat Rutte zich moest verdedigen „na leugens” over de dividendkwestie. Na afloop van het debat schreef nrc.next dat om Rutte „een zweem van jokkken en draaien” was blijven hangen. In de middagkrant was dat geworden „een zweem van onwaarheden en gedraai”. Terecht. Onwaarheid spreken kan wijzen op een vergissing, een selectief geheugen, verwarring, een hallucinatie, noem maar op. Om te beweren dat een politicus liegt – sinds Trump in zwang – moet je kunnen aantonen dat hij bij zijn volle verstand onwaarheid heeft gesproken.’

Maar helemaal uitsluitsel geeft de Ombudsman niet: heeft Rutte nu gejokt (onbewust), gelogen (bewust) of ‘onwaarheid gesproken’ (neutraal), wat leidt de krant af uit de feiten?

Ook de kwestie daarboven, over checken van beweringen van interviews, is lezenswaardig:  Oscar van den Boogaard beweert in een interview dat hij een zoon van Prins Bernhard is en verwerkte dit ‘feit’ in een roman, dus in fictie. De roman hoeft niet gecheckt, maar het vraaggesprek gaat uit van juistheden. Hoe zit het? Dat is – ook weer – niet te zeggen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen