Smoezenboek voor de snoepwinkel 

Volkskrant reisjournalistiek

De krant heeft vele uitstekende reportages van serieuze reizen zoals van oorlogscorrespondente Ana van Es, maar glijdt uit met de reisjournalistiek. Recht praten wat krom is. Gewoon mee kappen?

Gelezen:  Volkskrant Ombudsman Jean-Pierre Geelen

‘Hoe onafhankelijk is de reisjournalistiek?…

‘De reisredacteur van Volkskrant Magazine maakte een fors portret van de man en zijn droom, maar dat viel niet bij alle lezers in goede aarde. Vooral niet door een paginagrote advertentie verderop, voor een ‘exclusieve Volkskrant-reis’ waarmee de lezer voor 1.895 euro te gast is in ‘een schitterende lodge op het particuliere landgoed Alladale’ in Schotland – precies het domein van zakenman Lister…

‘Het is me al vaker opgevallen dat SNP reizen blijkbaar warme relaties onderhoudt met de reisredacteuren van de Volkskrant’, schreef een lezer….De enthousiasmerende toon van het verhaal wekte ook wrevel, omdat bij de visie van de ‘natuurredder’ geen enkel vraagteken werd geplaatst. ‘Door die weinig kritische blik worden bij mij ernstige twijfels gezaaid aan de onafhankelijkheid van uw reisredactie’, aldus de lezer. ‘Laat SNP deze pagina’s zelf betalen en zet er dan ‘advertentie’ boven.’…

En dus mag het geen geheim zijn dat de redacteur de opdracht heeft vier keer per jaar een ‘lezersreis’ te bedenken…De Schotland-reis was er een uit dat pakket…het was eerder andersom: de ­redacteur verzon het reisdoel en zocht een organisatie die dat kon en wilde uitvoeren. De keuze viel op SNP, omdat die bij relatief veel Volkskrant-lezers bekend is en omdat die organisatie thuis is in natuurreizen. SNP krijgt de advertentie ‘voor niets’, de krant ontvangt 10 procent van de reissom. SNP heeft geen bemoeienis met een artikel, verzekert de redacteur.’

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen