Maken het wel mooier, maar niet beter 

Gefotoshopte bedrijfscijfers

De hoogleraar accountancy aan de universiteiten van Nyenrode en Leiden zet even krachtig als humoristisch uiteen over een ‘jaarverslag annex sprookjesboek’.

Gelezen: column Marcel Pheijffer in het FD, 11 april 2018

‘…ook op het terrein van de financiële verslaggeving bestaat er een verschil tussen theorie en praktijk. Dat verschil ontstaat met name doordat (1) de cijfers periodiek, op vaste momenten worden weergegeven, en (2) door een woud aan regels. De momentopnames zijn gemakkelijk manipuleerbaar. Startende accountancystudenten leg ik het altijd als volgt uit: je moet het jaarverslag vergelijken met de foto die op je trouwdag wordt gemaakt. Op zo’n dag zie je er optimaal uit: netjes in de kleding, goed gecoiffeerd, wellicht een beetje opgemaakt en perfect belicht tijdens het maken van bruidsfoto’s. Maar bruid en bruidegom zien er in het dagelijks leven niet zelden anders uit…

Zo kan het ook gaan met de balans, de resultatenrekening en het kasstroomoverzicht. Netjes opgepoetst op rapportagedata…

De gevallen topman van energiereus Enron, Andy Fastow, legt in lezingen die hij geeft nu zijn detentietermijn erop zit, zijn visie op de regels als volgt uit. In zijn linkerhand toont hij de trofee die hij kreeg als cfo van het jaar. In zijn rechterhand toont hij het plaatje met zijn gevangenisnummer als ‘trofee’. Hij kreeg ze voor dezelfde feiten: financiële verslaggeving. Fastow kon toveren met verslaggevingsregels en cijfers. Voor de één een held, voor de ander een fraudeur…

Niet zelden constateerde ik significante verschillen tussen interne en externe informatiestromen. Zag ik dat de buitenwereld werd misleid. Dat de ‘foto’ van openbaar gemaakte cijfers was gefotoshopt…‘A balance sheet is very much like a bikini bathing suit. What it reveals is interesting, what it conceals is vital’ (hoogleraar Abraham J.Briloff, 1972).’

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen