Als je niet kan liegen, heb je geen leven 

Kinderen moeten leren liegen voor hun bestwil

De waarheid verdraaien en geheimen bewaren zijn belangrijke onderdelen van de socialisatie.

Gelezen: NRC, 17 februari 2018

Annemieke Leclaire schreef een artikel naar aanleiding van een recent The New York Times verhaal over liegen door kinderen, waarvan Arnon Grunberg een column maakte waar wij van Leugens.nl dan weer een artikel van maakten. Zo pompen we alles rond.

Leclaire vraagt de pedagoog Bas Levering die met Max van Manen al in 1996 Childhood’s secrets: intimacy, privacy, and the self reconsidered schreef, en nu zegt over liegen door kinderen: ‘Dat maakt echt onderdeel uit van een gezonde ontwikkeling bij kinderen…Als we liegen definiëren als ‘bewust onwaarheid spreken om er zelf voordeel bij te hebben of om iemand anders nadeel te berokkenen’, dan kunnen kinderen dat pas vanaf ongeveer het zevende jaar.’

Tussen fantaseren en liegen zit een periode die Levering met ‘jokken’ aanduidt, zo tussen het vijfde en zevende jaar. Het kind kent het verschil tussen waar en onwaar, maar ziet er het belang nog niet van in.

Kinderen die klakkeloos zeggen wat ze denken, worden vermaand om anderen niet te ketsen met hun negatieve oordelen over haar of kleding en om niet te ‘klikken’. Volgens Andreas Wismeijer, in 2008 gepromoveerd op de psychologie van geheimen, liegen we de hele dag door om jezelf of de ander in bescherming te nemen: ‘Als je niet kan liegen, heb je geen leven.’

NRC: ‘Het bewaren van geheimen heeft volgens wetenschappers ook voor de identiteitsontwikkeling van kinderen een functie. Er komt een moment dat een kind een beetje afstand van thuis neemt. Bijvoorbeeld als vriendjes zeggen ‘Niet thuis vertellen hoor.’ Dat is volgens Leveringvoor ouders een pedagogische paradox: „Dat je aan de ene kant moet weten wat er in een kind omgaat, omdat je er verantwoordelijk voor bent, maar dat je ook niet moet willen weten wat er in een kind omgaat, zodat het zijn of haar identiteit kan ontwikkelen.”

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen