Geestig: jatten, verdraaien en liegen 

Willem Vermeend en Rian van Rijbroek

Grotendeels overgeschreven boek uit de handel genomen na desastreus tv-optreden bij Nieuwsuur.

Gelezen: NOS/Nieuwsuur rectificaties en plagiaat in boek

Het kan snel bergafwaarts gaan met je reputatie als effectbejag belangrijker wordt dan inhoud. En deze faux pas van de ex-minister en hoogleraar aan de hand van dame Van Rijbroek, die afging in Nieuwsuur, is gelukkig ook goed voor de afdeling humor.

De rectificatie:

‘Maandag was Rian van Rijbroek te gast bij Nieuwsuur. Zij is samen met oud-staatssecretaris Willem Vermeend auteur van het boek ‘De wereld van Cybersecurity en Cybercrime’. Na haar optreden kwam er kritiek van deskundigen, onder meer over uitspraken dat mobiel bankieren apps niet veilig zouden zijn, over de mogelijke rol van de blockchain bij cybercriminaliteit en de gevolgen van DDoS-aanvallen op Nederlandse banken en instanties.

Verschillende deskundigen noemden dat speculaties en waarschuwden voor verkeerde interpretaties. Nieuwsuur betreurt het dat er verwarring en onrust is ontstaan; dat had niet mogen gebeuren en dat trekken wij ons aan. Daarom hieronder de belangrijkste uitlatingen van Van Rijbroek en het commentaar van enkele deskundigen…’

En over het boek:

De uitgever van een boek van oud-minister en -staatssecretaris Willem Vermeend over cybercrime neemt dat boek uit de handel. Vermeend schreef het boek met Rian van Rijbroek, die afgelopen week in opspraak raakte na haar optreden in Nieuwsuur. Het boek kwam eind vorig jaar uit.

De NOS en Nieuwsuur troffen in het boek plagiaat van tien verschillende artikelen en websites aan. Het boek bevat passages uit twee artikelen van NRC, maar ook de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet is geplagieerd. Bovendien zijn stukken uitleg uit vijf verschillende Wikipedia-artikelen overgenomen.

Ook vertoont een passage gelijkenissen met de website van Consuwijzer, al is die wel herschreven. Kleinere stukken tekst komen overeen met een stuk uit de Volkskrant en van Security.nl…

Uitgever Theo Oskam van Einstein Books schrijft na de melding van de NOS en Nieuwsuur: “Gelet op de drukfouten en de verwijzingsfouten is besloten om met onmiddellijke ingang het boek uit de handel te nemen”. De tweede druk van het boek gaat niet door.’

Vaste lezers van leugens.nl weten: na een leugen volgt steevast nog een leugen om het goed te praten:

‘In een reactie zegt uitgever Theo Oskam dat een aantal voetnoten met bronvermelding is ‘weggevallen’. “In de nieuwe versie van het boek is dat aangepast”, zegt hij. Een nieuwe versie van het boek die Oskam opstuurde naar de redactie is inderdaad voorzien van twee voetnoten, al is het pdf-document in kwestie pas aangemaakt nadat de redacties van NOS en Nieuwsuur mede-auteur Willem Vermeend hadden geconfronteerd met het plagiaat.’

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen