Verlichting 

Waarheid boven leugen bij Immanuel Kant

Tim Fransen wijst ons nog eens de weg naar het ware.

Gelezen: Volkskrant 1 november 2017

Voor zijn tweede avondvullende show reisde cabaretier Tim Fransen naar Kaliningrad (Koningsbergen), op zoek naar de erfenis van filosoof Immanuel Kant. De Volkskrant mocht mee en noteerde dat de grote Verlichtingsdenker uiteindelijk maar beperkt in de voorstelling terechtkomt.

Maar ondertussen wel dit zinnige citaat voor Leugens.nl, gebaseerd op de voorrang voor de rede boven ‘neigingen’ ofwel ‘Verlangens’ bij Kant:

‘Een van Kants voorbeelden is liegen. Stel dat je geld wil lenen waarvan je weet dat je het niet kunt terugbetalen. Toch zul je dat beloven, want anders krijg je dat geld nooit. Maar wat als iedereen zo zou handelen? Dan zou niemand de ander ooit nog geloven.

Met andere woorden: als je een leugen vertelt, speculeer je erop dat anderen zich aan een bepaalde regel houden, terwijl je voor jezelf een uitzondering maakt. Rationeel kun je inzien dat zoiets onwenselijk is. Kant vindt dan ook dat het spreken van de waarheid altijd voorrang heeft op je verlangens.’

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen