Columnist Volkskrant bevestigt nog eens: 

Geheugen als rijke bron van onwaarheden

Sedert het Demjanjuk-proces weten we al dat ons geheugen niet zo betrouwbaar is, maar met het proces over gedode treinkapers in 1977 treedt het weer naar voren.

Tijdens het proces tegen de wegens oorlogsmisdaden veroordeelde Oekraïner van John Demjanjuk weten we allemaal, dankzij de getuigenis van professor Willem Wagenaar,  dat getuigenverklaringen na lange tijd allengs onbetrouwbaarder worden.

Anno 2017 wenst advocaat Liesbeth Zegveld met getuigen te kunnen achterhalen of op 11 juni 1997 bij de bevrijding van de gijzelaars in de trein bij De Punt er opzettelijk treinkapers zijn gedood.

Bekend is inmiddels dat van hogerhand is gezegd om ze uit te schakelen. Elke militair weet dat je het doden dan een optie is. Maar mariniers moeten getuigen, en weten het niet precies meer.

Columnist Bert Wagendorp op 30 september 2017 in de Volkskrant:

“Het geheugen is geen opnameapparaat en ook geen digitale camera. Het is onbetrouwbaar, het verzint dingen, het voegt zaken samen in tijd of plaats, het vergeet naar believen, het onderdrukt of filtert.

Het construeert gewenste waarheden. Het laat eerlijke mensen liegen, Het raakt soms aan de waarheid, maar nooit geeft het een volledig correcte weergave van hoe de werkelijkheid eruitzag, hoe nauwgezet je brein ook speurt naar alle ontbrekende puzzelstukjes.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen