Onwaarheden verkondigd in Demmink-zaak 

Adèle van der Plas

Zat ernaast. Ze heeft jarenlang fabels verkondigd over Joris Demmink, concludeert het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden na drie jaar onderzoek.

Gelezen: Uitspraak Gerechtshof 18 augustus 2017, Volkskrant 19 augustus, Volkskrant 20 augustus

Adèle van der Plas heeft jarenlang lopen leuren met videobanden van Turkse mannen die beweerden verkracht te zijn door Joris Demmink, ex directeur-generaal en ex secretaris-generaal van Justitie.

Tegen mevrouw Van der Plas en Leugens.nl is twijfel geuit over tenminste één van die getuigenissen. Daarop ontstak Van der Plas in woede en dreigde me haar pand uit te zetten. Zie hier betreffend artikel uit 2011.

We hebben grondig onderzoek gedaan naar de zaak, ook onder hoge ambtenaren. Er is verhaal van zijn seksuele voorkeuren voor jongens. Demmink heeft ooit gezegd dat hij niet altijd op de leeftijd lette.

Maar verkrachtte hij twee Turkse jongens? Het Hof concludeert:

“Het hof heeft in 2014 bevolen om een strafrechtelijk onderzoek naar de aangifte van klager [Van der Plas]  in te stellen, mede opdat er duidelijkheid geschapen kon worden ten aanzien van (een deel van) de geruchten en beschuldigingen die Demmink al jaren begeleiden.
Er heeft een zeer uitgebreid en gedegen onderzoek plaatsgevonden, waarbij geen steen op de andere is gelaten.

Er is namens klagers aangevoerd dat het onderzoek nieuw bewijs zou hebben opgeleverd. Naar het oordeel van het hof heeft het onderzoek – integendeel – overtuigend aangetoond dat er ten aanzien van de gerezen verdenkingen slechts sprake is van speculaties en veronderstellingen.

Er is geen begin van aannemelijkheid dat Demmink in de jaren 1995, 1996 en/of 1997 in Turkije is geweest.

Ook overigens is het op grond van alle bevindingen in dit onderzoek hoogst onwaarschijnlijk dat de later oordelende strafrechter op basis van de voorliggende aangifte tot het bewijs van verkrachting zou kunnen komen, net zo min als tot de vaststelling dat het Demmink is geweest die voor dat feit verantwoordelijk is.

Het hof is daarom – met de advocaat-generaal – van oordeel dat van verdere vervolging van Demmink voor de feiten moet worden afgezien.

Het hof wijst de verzoeken tot het doen van nader onderzoek af en bewilligt in het verzoek van de officieren van justitie tot het doen uitgaan van een kennisgeving van niet verdere vervolging.”

Gedurende het onderzoek ‘Tamarix’ is gebeleken dat Demmink niet in Turkije geweest kan zijn in genoemde jaren. ‘’Ik ben ervan overtuigd dat de delicten zoals beschreven in de aangiftes, nooit zijn gebeurd’, zeggen officieren Ronald Steen en Daphne van der Zwan. Ze hebben Demminks complete administratie doorgeploegd en alles nagetrokken.

En ook: ‘Op het internet circuleert een document van 25 december 2002, van een gouverneur van Istanbul, waarop staat dat Demmink op 17 februari en 23 juli 1996 Turkije inreisde. Het OM zegt niet te kunnen vaststellen dat die gouverneur daadwerkelijk bestaat.’

Van der Plas publiceert op de website van de Bakker-Schut Stichting

 • Reacties

 • IFUD of Human Rights | 11/09/17 om 12:20

  Om iemand te kunnen veroordelen in het strafrecht zijn alleen de getuigenverklaring onvoldoende. Dat heeft de wetgever n.l. verboden. Er moet hoofdbewijs zijn. In de Demminkzaak zou dat DNA, bloed en spermasporen moeten zijn. Dat het om fabels gaat is ook niet geheel juist. De verklaringen onder ede staan nog steeds vast en zijn niet betwist. Demmink wat wel verdacht, en zijn naam kwam ookl in het rolodex-onderzoek voor.

 • francis | 17/09/17 om 15:54

  Demmink word al heel lang beschuldigd, en er is voor mijn gevoel teveel rook om te kunnen stellen dat die onschuldig is, ik denk veel eerder dat de overheid kost wat kost de deksel op de put wil houden…………

 • | 16/03/19 om 21:20

  VPRO’s Argos heeft nieuwe informatie. Speurhonden hebben wat gevonden in de Nieuwe Scheveningse Bosjes. Speurhonden hebben de plek aangetoond alwaar ‘Lisa’ een baby heeft verloren. ‘Lisa’ is zwanger geweest, dus door misbruikende kinderverkrachters. ‘Lisa’ is zwaar getraumatiseerd en zit nu bij Altrecht?
  Link naar die veelzeggende uitzending van VPRO’s Argos.

  https://www.vpro.nl/argos/media/afleveringen/2019/Mocht-Haagse-rechter-oordelen-over-kindermisbruik-.html

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen