Bryan Fogel over de ontkenning van het Russische dopingschandaal 

Leugen of waarheid: het doet er niet meer toe

Als je de leugen maar vaak en hard genoeg herhaalt, wordt die waarheid in de hoofden van de ontvangers. Of in elk geval een vertrouwde boodschap.

Gelezen: Volkskrant 5 augustus 2017

Haro Kraak interviewde filmmaker Bryan Fogel die een documentaire maakte over zijn stuiten op een gigantisch Russisch dopingschandaal, dankzij de bron Grigory Rodchenkov, de voormalige chef van het Russische anti-doping lab die naar de VS moest vluchten.

Kraak vraagt of het frustrerend is dat onthullingen weinig effect sorteren en Rusland de feiten eenvoudig ontkent. Dan geeft hij als antwoord:

‘’Wat we zien in de hele wereld, niet alleen in Rusland, is dat de waarheid niet heel veel meer uitmaakt. We leven in de wereld van nepnieuws. Het maakt niet uit hoe vaak je de feiten herhaalt, mensen bepalen zelf hun waarheid.

We zien het bij Trump, we zien het in Rusland, in de sport, maar ook in de politiek. Truth is a banned substance. Het is absoluut choquerend dat Rusland nog steeds ontkent, ondanks al het bewijs.

Maar niet vreemd als je kijkt naar wat ze nog meer ontkennen: een oorlog in Oekraïne, de beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen.’

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen