Don Schothorst

Fantaseert er op los in ‘memoires’.

Gelezen: Adformatie en Volkskrant

Meulenhoff Boekerij voegt een ‘erratum’ toe aan het veelbesproken boek van reclameman Don Schothorst, ‘De Don’, vanwege de verzinsels en fouten.

De verklaring: ‘Het is mijn subjectieve beleving, geen nauwgezette historische reconstructie. Zoals reclame soms overdrijft, zo kunnen de memoires van een reclameman soms ook de waarheid wat mooier maken.’

Het naschrift wordt dat op een velletje in alle exemplaren van De Don zal ingestoken. Met ondermeer: ‘Ik heb bemerkt dat ik (…) kennelijk de indruk heb gewekt dat ik de tekst ‘Melk. De Witte Motor’ heb bedacht. Dat is niet juist….’Op de achterflap staat dat ik de beroemde slogan ‘Het Zwitserlevengevoel’ heb bedacht. Dat is niet juist.’

Uit de reclamejaarboeken van de ADCN blijkt dat niet Schothorst, maar Harry Kramp de slogan ‘Melk. De Witte Motor’ bedacht. De campagne kwam van reclamebureau PPGH, waar Schothorst nooit heeft gewerkt.

Hij claimt dat hij met het plan kwam om zanger Luciano Pavarotti voor een concert naar Nederland te halen, maar dat blijkt een idee van presentator Harry Mens.

Verder is ook ‘Het Zwitserlevengevoel’ geen ingeving van Schothorst, maar van Theo Postma (overleden in 2005).

Ron Walvisch (oud-voorzitter van de ADCN) beraadt zich op juridische stappen tegen Don Schothorst en uitgeverij Meulenhoff. Walvisch vindt dat de uitgever en de auteur het boek uit de handel moeten nemen.

 • Reacties

 • Caesar de Rooy | 12/05/18 om 22:27

  LS…

  Ik heb Don goed gekend als collega bij Nijgh & van Ditmar in Rotterdam. Hij schitterde vooral door afwezigheid en viel al snel door de mand omdat hij reclame adviezen etc. eenvoudig over schreef met alleen de naam van de nieuwe klant er boven. Toen hij mijn supervisor moest worden heb ik dat geweigerd. Wij zouden toen een gesprek hebben en ik heb de man nog nooit zo dronken zien worden en wartaal horen uitslaan Op een bedrijfsfeest heeft hij bijna de kleren van mijn toenmalige vriendin van het lijf gerukt. De man was volledig ontoerekeningsvatbaar in de buurt van mooie vrouwen. Volgens mij zijn zelfs zijn pittige verhalen met allerhande dames van plezier louter natte dromen van een fantast. Dat hij daarbij een oplichter was en een crimineel zoals geschreven staat, kan ik zomaar geloven ! Nee ! Don Schothorst gaat voor mij de geschiedenis in als Don Flophorst… Een flapdrol eerste klas ! Hij zou zomaar het broertje kunnen zijn van Dicky Peshar, zelfde laken en pak.

 • Caesar de Rooy | 12/05/18 om 22:40

  PS…

  Later bij Harry Mens zat hij regelmatig op zondagmorgen “zijn” verslavingskliniek te promoten. Tot vervelens toe elke keer weer een zoutloze riedel en elke keer hetzelfde verhaal. Daarbij gaf hij vaak de indruk dat hij zelf ook niet helemaal koosjer was. Dat de kliniek door wanbeleid bij failliet is gegaan vertelde hij er natuurlijk ook niet bij.

 • c.j.sijmons@outlook.nl | 09/03/22 om 13:09

  Lang geleden dat ik hem kende; was een broer van een meisje uit mijn klas. Jammer dat het zo is gegaan; de familie had/heeft niet echt geld nodig; doe iets zinnigs dan lijkt mij.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen