Eufemisme? 

Geradicaliseerde Amsterdammer

Mag geen moslim worden genoemd, zegt Leon de Winter.

Gelezen: Column Leon de Winter in de Telegraaf, 14 juni 2017

De Winter: ‘Ook het NOS Journaal doet hieraan mee: vorige week haalde het na de laatste aanslag in Londen het woord ’islamitisch’ uit de speech van premier May en het verslag van een ooggetuige. Waarom? Om onze perceptie van de werkelijkheid te beïnvloeden…

Toen de politie tijdens een concert van Guus Meeuwis in het PSV-stadion in Eindhoven een man opmerkte die zich verdacht gedroeg, meldden de politie en de NOS dat het om een ’geradicaliseerde Amsterdammer’ ging.’

’Geradicaliseerde Amsterdammer’, wat is dat voor een type Amsterdammer?… het is een moslim die gelooft dat geweld geoorloofd is om de islam over de aarde te laten heersen. Dus: voor wie houden de redacteuren van dergelijke berichten die woorden eigenlijk achter?’

Overigens ook het rechtse The Post Online berichtte over ‘geradicaliseerde Amsterdammer, evenals het AD, Eindhovens Dagblad en vele andere media. Gebruiken ze een eufemisme om de waarheid te verhullen, zoals  De Winter beweert?

De hoofdredactie van NOS erkende de weglating in het verslag over de aanslag in Londen, maar ontkent dat er opzet in het spel is:

‘Het was beter geweest als de quote van de Britse premier May over ‘islamitisch extremisme’ in de uitzending was meegenomen. Maar dat neemt niet weg dat uit het geheel van de berichtgeving en uit de context meer dan duidelijk is gemaakt dat het hier gaat om aanslagplegers die zich laten inspireren door de islam. Daar kan geen twijfel over bestaan.

De NOS voert geen agenda bij de journalistieke keuzes die we maken. Wij trachten niets te verhullen en niets te vergroten, onze richtlijn is om zaken bij de naam te noemen.’

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen