Knoeien met neurologie 

Nadja Jungmann en Peter Wesdorp

Docent aan Hogeschool Utrecht en chef van bedrijf WhatWorks hanteren naar believen breinafbeeldingen. En praten dit goed.

Gelezen: Maarten Keulemans in de Volkskrant

De voortreffelijke wetenschapsredacteur begint zijn artikel over de zin en (vooral) onzin van het argumenteren met hersenafbeeldingen met een flagrant voorbeeld

‘…het brein van iemand die in de schulden zit. Een tobbend brein. Waar het gezonde brein nog olijk oplichtte, blijft het bij de schuldenaar in de bovenkamer donker. Bij de slapen en diep binnenin staat het brein zelfs helemaal op zwart: geen activiteit te bekennen, verbinding verbroken. Bij schuldenaren is het licht een beetje uitgegaan, zoveel is wel duidelijk.’

Nederland moet in navolging van Amerika aan de methode van schuldhulpsanering, ‘mobility mentoring’, dat gebaseerd is ontkennings- en ontwijkgedrag (kop in het zand) dat schuldenaren vertonen.

‘Kijk maar naar de plaatjes, verkondigen lector schulden en incasso Nadja Jungmann (foto) van de Hogeschool Utrecht en haar partner Peter Wesdorp van het bedrijf WhatWorks, die de methode in ons land propageren. ‘Door de stress laat een deel van de hersenen het afweten’, stelde onlangs ook het NOS Journaal, dat een item aan de zaak wijdde.’

Wat blijkt, ze hebben de afbeeldingen gepikt, uit hun context gehaald en misbruikt om zichzelf in de schijnwerper te helpen zetten en te verrijken met aandacht (en geld?). Hun hersenplaatjes zijn die van zwaar mishandelde en verwaarloosde weeskinderen die werden aangetroffen in het Roemenië van dictator Ceausescu. De beelden, gepubliceerd in Newsweek, zijn met Photoshop nog wat contrastrijker gemaakt.

Keulemans confronteert Nadja Jungmann hiermee. De reactie is die vaste lezers van Leugens.nl inmiddels herkennen: geen spoor van schaamte, maar een volgende leugen: ‘Als je bol staat van de stressoren, krijg je een andere bedrading in je hersenen.’

Nadja studeerde zelf bestuurskunde en is Lector van het Jaar 2017. Neurowetenschappers maken gehakt van haar bewering.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen