Harald Evens over: 

Taalmisbruik Trump

‘Er werd altijd al gelogen. Maar wat echt veranderd is, is dat waarheid relatief is geworden.’

 

Gelezen: NRC, 15 april 2017

 

Uitstekend interview van Guus Valk met Sir Harold Evans, een van ’s werelds vermaarde journalisten

‘Evans viel onlangs iets kleins op, dat verder nergens werd opgemerkt. Kellyanne Conway, een adviseur van Donald Trump, kreeg op televisie de vraag wanneer de president zoals beloofd zijn belastingaangifte openbaar zou maken. Ze zei: „We hebben erover geprocedeerd [we litigated it], de mensen boeide het niet.”

Evans: „Maar er was niet geprocedeerd, het was een holle frase, bedoeld om indruk te maken op de tv-kijker. Ze had moeten zeggen: ‘We hebben een draai gemaakt. We doen het toch niet’. Hetzelfde gebeurde toen ze het over ‘alternatieve feiten’ had. Nee: het zijn leugens. Zo verandert de betekenis van woorden. En wordt de taal betekenisloos. Dat is gevaarlijk. Het is geen toeval dat de Trump-regering juist de taal misbruikt. Hij ziet de pers als zijn vijand. Het enige wapen van de pers is de taal. Woorden dienen nu niet langer om iets te verduidelijken, maar om verwarring te zaaien.”

… „Het proces is geëscaleerd. Er werd altijd al gelogen. Maar wat echt veranderd is, is dat waarheid relatief is geworden. Waarheid is een mening geworden. Hannah Arendt zag dit gevaar al.”

Hij pakt een boek uit de kast, en citeert Arendt: „De politieke leugen opent de deur naar een politiek die niet alleen feiten ontkent, maar feiten van hun kracht probeert te ontdoen, om zo de schepping van een coherente, fictieve wereld mogelijk te maken.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen