Nepnieuws 

Nederlandse baby’s huilen het meest

Dat schreven talloze media aanleiding van een ronkend wetenschappelijk persbericht.

Gelezen: Factcheck NRC

Diverse media, waaronder NRC zelf, berichtten deze week over uitkomsten van een internationale vergelijking van de gemiddelde duur van het huilen van baby’s in de eerste drie maanden van hun leven. ‘Nederlandse baby’s huilen het meest van alle baby’s ter wereld’.

Niet waar: het onderzoek onder leiding van hoogleraar psychologie Dieter Wolke van de University of Warwick, gepubliceerd in The Journal of Pediatrics, was vertekend weergegeven in het persbericht Babies cry most in UK, Canada, Italy & Netherlands. De hele wereld berichtte erover.

‘Bij nadere bestudering van het onderzoeksartikel blijken veel onderliggende studies niet representatief voor pasgeborenen in de algemene bevolking. Zo zijn de moeders in de Nederlandse studie relatief oud en hoogopgeleid. De studie was bovendien niet opgezet om de gemiddelde huilduur te meten maar om te kijken of kleine complicaties rond de geboorte effect hadden op huilgedrag en stress bij het kind’, concludeert Sander Voormolen.

Kortom, nepnieuws in de eigen krant en elders

  • Reacties

  • Merle | 13/05/17 om 20:01

    Well, maybe babies in those countries are more likely to be heard, or more likely to have mothers who are untimely too soon called back to their work or have mothers more likely to tell the truth about what might ostensibly appear to be a parental failing, namely a crying baby.

    Probably more baby maybes … But I’m too fascinated by other articles yet to read in this wonderful website to think them up!

    Thank you :)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen