In haar boek The Origins of Totalitarianism 

Hannah Arendt over liegen

Treffende analyse mooie bijdrage aan het actuele debat.
Gelezen: Tim de Gier bij NRC, 10 februari 2017

Filosofe Hannah Arendt is met de The Origins of Totalitarianism (1951) opvallend. Het is online in te zien.

Arendt begon het boek in 1941, kort na haar vlucht naar de Verenigde Staten, aanvankelijk over het Nazidom. Maar ze wilde er, gezien het stalinisme, een meer algemene theorie van maken.

Tim de Gier citeert haar over liegen:

‘In een steeds veranderde, onbegrijpelijk wereld, bereikte de massa een punt waarop ze, op hetzelfde moment, alles geloofde en niks, dat alles mogelijk was en niets nog waarachtig. De propagandisten ontdekten dat het publiek klaar was om het slechtste scenario te geloven, hoe absurd dit ook was, want het publiek maakte het niet meer uit dat er tegen ze gelogen werd. Al het andere was immers ook een leugen…

…Het ideale object van het totalitaire bewind is niet de overtuigde nazi of de toegewijde communist, maar de mensen voor wie het onderscheid tussen feiten en fictie, waar en niet waar, niet langer bestaat.’

Kortom, Arendt legt het accent bij het publiek, bij de ontvangers van boodschappen. En niet, zoals zo veel analisten momenteel, bij de heren Trump en Poetin.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen