Doemscenario 

Francis Fukuyama over nepnieuws en feiten

‘Er is geen reden te geloven dat de goede informatie het zal winnen van de slechte.’

Opiniestuk Volkskrant 31 december 2017, vertaald van Engelstalig stuk

De titel van dit stuk in de krant luidde: ‘De opkomst van een feitenvrije wereld’, de letterlijke vertaling van de kop die Fukuyama koos: ‘The emergence of a post-fact world’. Om welke reden de Volkskrant op de website kiest voor de kop ‘Geen democratie zal het wantrouwen tegen instituties overleven’ is niet duidelijk.

Citaten:

‘De grootste manipulator van sociale media bleek Rusland te zijn. De Russische regering heeft aperte onjuistheden naar buiten gebracht, zoals de kruisiging van kleine kinderen door Oekraïense nationalisten of dat het Oekraïense leger MH17 neerschoot. Dezelfde bronnen lieten ook van zich horen in de debatten over de Schotse onafhankelijkheid, Brexit, en het Nederlandse referendum over Oekraïne – ten gunste van elk dubieus feit dat de pro-EU-krachten kon ondermijnen.

Het gebruik van slechte informatie als wapen door autoritaire landen zou al erg genoeg zijn, maar dit gebruik nestelde zich diep tijdens de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Alle politici liegen, of geven de waarheid een slinger ten gunste van henzelf. Maar Donald Trump heeft deze praktijk naar nieuwe, nooit vertoonde hoogten gevoerd. Dit begon enkele jaren geleden met zijn promotie van ‘birtherism’, de beschuldiging dat president Obama niet in de VS was geboren. Trump bleef het propageren, zelfs nadat Obama een geboorteakte had getoond die deze leugen logenstrafte…

…Noch de Amerikaanse democratie, noch enige andere democratie, zal het gebrek aan geloof in de mogelijkheid van neutrale instituties overleven; in plaats daarvan zal partijdige, politieke strijd alle aspecten van het leven gaan doordringen.’

  • Reacties

  • gillesa | 06/01/17 om 20:20

    Ook een geboorteakte kan vervalst worden.
    Als je op de hoogte wil blijven wat er globaal op het politieke vlak gebeurd moet je eens naar Karel van Wolferen luisteren op You Tube.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen