Kiezers houden niet van feiten maar van emotie 

Diederik Samsom moet gaan

Samsom was een uitzonderlijk politicus die koos voor de realiteit, feiten en het oplossen van problemen. Met een minimum aan effectbejag. En dan verlies je dezer dagen.

Gelezen en gezien: NRC-interview 22 december 2016 en 5 jaar later

Een oprechte politicus, aar kom je ze nog tegen? Bekijk het vraaggesprek van Diederik Samsom met Jeroen Pauw, en lees het interview met NRC, waaruit onderstaande citaten.

 

‘Dit is Diederik Samsom: een politicus die altijd de discussie aangaat. Die altijd eerst wil uitvinden of stellingen juist en emoties terecht zijn – ook als dat leidt tot boosheid en ongemak. „Ik laat me graag terechtwijzen,” zegt hij tegen de zaal als de bouwvakker is vertrokken. „Maar wel graag op basis van feiten.”…

Wie bijna altijd voorbij komt, is de mevrouw met het hondje die hij sprak op straat in Den Haag. Ze stemde op „die blonde”, maar op Samsoms vraag of Wilders haar problemen zou gaan oplossen, antwoordde ze ontkennend.

„En wie moet dat dan wél doen?”

„Jullie natuurlijk!”

Samsoms methode in zijn optredens is altijd dezelfde: overtuigen met feiten en cijfers. Laten zien dat de verschillen helemaal niet zo groot zijn als ze lijken. „Volgens mij zijn we het eigenlijk eens”, zegt hij vaak tegen kritische vragenstellers.

Alleen: zijn potentiële kiezers willen liever geen nuances…’

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen