Onjuiste opening krant 

Nepnieuws Volkskrant

Soms gaat het fout, zoals met datagelovigen.

Gelezen: NRC Checkt, 22 november 2016, Volkskrant Ombudsvrouw, 27 november 2016, Blog Philippe Remarque

De Volkskrant deed eigen dataonderzoek en opende de krant met Zorgen over ruim helft kinderdagverblijven (online versie) van Kaya Bouma (onderzoek: Remy Koens).

‘De Volkskrant schrijft dat de GGD zich zorgen maakt over ruim de helft van alle kinderopvangverblijven, omdat deze bijvoorbeeld hun veiligheid niet op orde hebben, te weinig personeel hebben of omdat er serieuze klachten zijn’, vatte NRC samen. ‘Wij beoordelen de bewering als onwaar.’

De Ombudsvrouw: ‘Door de bank genomen zegt de kleurenindeling van de GGD wel iets, maar de mitsen en maren hadden nadrukkelijk benoemd moeten worden. Bovendien – en dat is fundamenteler van aard – had de grondstof (de data) beter onderzocht moeten worden. Wat betekent ‘lichte’ of ‘serieuze zorg’ precies? Het zijn vuistregels van datajournalistiek: bevraag de data, voorkom overdrijving. Zuur dat het oordeel ‘onwaar’ de aandacht van een belangrijk thema heeft afgeleid, maar dat kan de krant alleen zichzelf verwijten.’

Hoofdredacteur Remarque: ‘Ik neem het mezelf kwalijk dat ik weliswaar heb ingegrepen in de in mijn ogen te stellige nadruk op arme crèches in de koppen en lead van het verhaal, maar niet scherper heb doorgevraagd naar de kern van het onderzoek. Moesten we wel zoveel waarde toekennen aan de gevonden data? Daar heb ik te veel vertrouwd op de interpretatie van de onderzoekers en begeleiders.’

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen