Herinneringen veranderen met de tijd 

Het liegende geheugen

Prachtig interview onder deze titel in NRC van Jannetje Koelewijn met psycholoog Douwe Draaisma.

Gelezen: NRC, 16 september 2016

Sorry, dit prachtverhaal bleef ruim een maand op de stapel liggen om even aan te stippen. Het vraaggesprek gaat over het zevende boek van Douwe Draaisma: ‘Als mijn geheugen me niet bedriegt’.

De kern: ‘Dingen die verderop in je leven gebeuren kunnen je herinneringen zo veranderen dat je een ander verleden krijgt… Herinneringen kunnen op verschillende momenten in je leven verschillende gedaanten aannemen, als gevolg van dingen die je zijn overkomen.

Citaten:

‘En dan met versies van hun jeugd komen waarin de herinneringen als het ware worden voorgesorteerd voor wat er later van hen geworden is. En geen therapeut die zal zeggen: nou, ik ken je moeder toevallig en ze was helemaal niet dominant…Het begint al als een echtpaar in therapie gaat en ze hebben een meningsverschil over wat er in hun huwelijk is voorgevallen. In de forensische sfeer is het helemaal lastig…

Bij kinderen zie je dat de reactie van ouders bepalend kan zijn voor het al dan niet ontstaan van een trauma. Als zij een gebeurtenis enorm groot maken, dan wórdt die ook enorm groot.

Je moet denk ik zelf ervaring hebben met revisies in je herinneringen om te kunnen voelen dat je ze niet allemaal langs de maatstaf van betrouwbaarheid of realiteit of waarheid of leugen kunt leggen.’

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen