Worstelen met de leugen 

Waarheidsclaims in de Volkskrant

Medium heeft er de handen aan vol.

Gelezen: Ombudsvrouw Volkskrant, 15 oktober 2016

‘Klopt dit wel?’ luidt steeds de vraag bij twijfelachtige beweringen in de nieuwe Volksrant-campagne. De krant wil het verschil maken met andere media, vooral online, die minder interesse hebben in het waarheidsgehalte van berichtgeving.

Maar ‘noblesse oblige’. Dat gold ook voor Kees Kraaijeveld die vorige week in de krant een opiniestuk schreef onder de kop We zijn de waarheid uit het oog verloren – Weg met relativisme en cynisme. Daarin zette hij Renske Leijten van de SP weg als leugenaar:

‘Als SP-Kamerlid Renske Leijten actie voert tegen het zorgstelsel, klaagt ze steevast dat het basispakket de afgelopen tien jaar kleiner is geworden. Feitelijk onjuist: het basispakket is alleen maar gegroeid, met meer behandelingen, meer medicijnen en veel meer euro’s.’

Ingezonden brief van Leijten: onjuiste beschuldiging. Naschrift van Kraaijeveld: wel waar. De Ombudsvrouw: ‘Tegen wil en dank werd Kraaijevelds ‘waarheid’ door de plek en aard van de brievenrubriek ook een mening, net als die van Leijten. Waarmee een van zijn belangrijkste punten – hiërarchie aangeven in meer en minder waar – teniet werd gedaan.’

‘Wie heeft de waarheid in pacht en wie liegt?’ luidt de titel van het stuk. De Volkskrant beweerde ook dat Anton Dautzenberg loog over het afstaan van een nier. Onjuist, het ziekenhuis bevestigde de ingreep.

Ook zette de krant haar eigen columnist Peter Middeldorp weg als leugenaar. Hij beweerde over mevrouw Zee: ‘Maar nu las ik in het AD dat Zee bij Paul Cliteur en Afshin Ellian is gepromoveerd, dezelfde wetenschappers die ook Baudet hebben geproduceerd.’

‘Ellian beklaagde zich bij de hoofdredactie, hij was geen promotor van Zee of Baudet. ‘Niemand heeft het recht om in een krant onware feiten te verspreiden’, mailde hij.

‘De fout werd prompt rechtgezet in de krant van maandag. Iets te prompt, zo bleek. Normaal gesproken wordt de betreffende auteur eerst om uitleg gevraagd, dat was nu niet gebeurd. Anders had de columnist uitgelegd dat Ellian niet uit de lucht kwam vallen. Hij was namelijk wel lid van de promotiecommissie van zowel Zee als Baudet. Het ‘onware feit’ was minder onbegrijpelijk dan de correctie deed vermoeden.’

Oftewel: mijnheer Ellian (foto), hoe razend intelligent ook, mag ook in de mail geen halve waarheden verkondigen…

Zo gaan we vrolijk verder. ‘Waarheid’claimen is niet eenvoudig. Vroeger was er een krant met de naam De Waarheid. Een communistische krant…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen