Ondraaglijke lichtheid 

Zachte wetenschap

Kulargumenten vinden eenvoudig hun weg.

Gelezen: Column Jonathan van ‘t Reve, Volkskrant Vonk, 8 oktober 2016

Zo goed als grootvader Karel van ’t Reve in het duiden van drogredeneringen is Jonathan nog niet, en stilistisch was Karel nu eenmaal onovertroffen. Maar zijn column van afgelopen zaterdag was scherp.

Exacte wetenschap leent zich veelal nauwelijks voor eenvoudige uitleg dus media mijden haar het liefst. Niet-exacte wetenschap slikken ze gaarne, vooral met populaire onderwerpen. Maar dan vaak kritiekloos, als het maar leuk gebracht kan worden.

Jonathan over een vreemd argument in het RIVM-rapport over kosten en baten van alcohol, met een briljante opmerking: ‘Zo zou, naast alle kosten, ook het genot zijn meegewogen dat mensen ervaren als ze drinken. Dat kan helemaal niet, maar de onderzoekers schatten dat wij ongeveer 3,8 miljard euro netto plezier beleven aan drank. Leuk, maar volgens mij zit ik daar in mijn eentje al op.’

En over een rapport over etnisch profileren: ‘De makers blijken slechts dertig diensten met de politie te hebben meegelopen. In die tijd hebben agenten 174 keer ingegrepen, waarvan slechts 14 keer op basis van ‘profileren’, en dáárvan is dan weer een deel etnisch. Het onderzoek is 250 pagina’s dik – uiteraard valt het woord ‘paradigmashift’ en wordt Foucault aangehaald – maar de statistieken verdienen dus een flink korreltje zout.’

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen