Verrukkelijk nieuws 

Intense mystieke ervaring op Lowlands

Wetenschapper fopt bezoekers met een ‘Godhelm’ die intense ervaringen zou oproepen.

Gelezen: Volkskrant, 29 augustus 2016

Van 180 vrijwilligers die aan het einde van muziekfestival Lowlands de ‘Godhelm’ opzetten, die mystieke ervaringen in het brein zou opwekken, zeiden er achteraf 90 dat ze die mystiek inderdaad ervoeren, 20 procent zelfs ‘zeer intens’.

De fophelm was een idee van David Maij van de Universiteit van Amsterdam en het Uncertainy Lab. Hij mocht de vreemdste ervaringen noteren, zo tekent redacteur Maarten Keulemans op: contact met een ‘ultieme realiteit’, ‘heilige ervaringen’, ‘losraken van het eigen lichaam’, diep geëmotioneerd raken of ‘gewoon’ verkramping.

Maij: ‘We denken dat die spookachtige aanwezigheid die men bij dit soort experimenten zegt te voelen een soort reflectie van het zelf is…Zelf sprak ik een deelneemster die zeer geëmotioneerd was geraakt door haar ervaring. Ze had met zichzelf gepraat, op een heel indringende manier.’

Deelnemers kregen een helm met draadjes op, werden geblinddoekt en kregen ruis te horen om hun zintuigen af te schermen van de buitenwereld; afgeleid van de parapsychologie en haar sensorische deprivatie.

Lees hier de fraaie geschiedenis van de God Helmet, een uitvinding van de Canadese hersenwetenschapper Michael Persinger

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen