Manipulatieve wetenschap in de pers 

Karien Stronks

Hoogleraar sociale geneeskunde van het AMC, nam haar politieke opvatting over achterstandswijken (‘Vogelaarwijken’) als uitgangspunt voor fijne publiciteit over conclusies uit ‘onderzoek’.

Gelezen: Maarten Keulemans in de Volkskrant, 25 juni 2016

Stronks’ persbericht: ‘het krachtwijkenbeleid heeft een positief effect heeft gehad op de gezondheidsgerelateerde leefstijl…We zagen dat in deze wijken de fysieke activiteit toeneemt: ze wandelen meer in hun vrije tijd.’

Fietsen en sporten bleken de bewoners van de Vogelaarwijken wat mínder te zijn gaan doen, verzwegen in het persbericht en (dus) door de media die haar persbericht als uitgangspunt nemen.

‘We vonden geen consistent bewijs voor positieve veranderingen in gezondheid of gezondheidsgedrag’, schreef Karien Stronks in Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. ‘We hadden niet verwacht dat de wijkaanpak in vijf jaar al gezondheidswinst zou opleveren’

Zoals vaste lezers van Leugens.nl weten volgt op de eerste leugen altijd een tweede. In dit geval gaf mevrouw Stronks de journalist van Trouw de schuld die de primeur had van haar opzienbarende bericht:

Ze had getracht het toegezonden concept van de journalist te corrigeren, ‘maar die suggesties worden vervolgens niet allemaal overgenomen, zo gaan dat soort dingen’.

Maarten Keulemans: ‘Gelukkig was de Trouw-redacteur in kwestie zo vriendelijk het stuk even op te sturen, mét Stronks commentaar. De professor had een paar punten en komma’s gewijzigd; de rest had ze zo gelaten…

bij Stronks, eerder actief voor GroenLinks in de lokale politiek, speelden belangen en belangetjes: het onderzoek liep af, er moesten resultaten worden getoond, er was net een SCP-rapport over de wijkaanpak verschenen dat ze te negatief vond weergegeven.’

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen