Abou Jahjah protesteerde bij de redactie 

NRC zelfcensuur met cartoon Oppenheimer

Op last van de hoofdredactie van NRC werd een cartoon van Ruben L. Oppenheimer op nrc.nl een half uur na publicatie verwijderd op 8 augustus 2016.

Oppenheimer had de activist Abou Jahjah getekend als wolf in een bloedig biggenjasje, bij een stuk waarin de Zomergast terugblikte op zichzelf als Zomergast. Analoog naar het stereotype van de wolf in schaapskleren van Disney. De activist doet zich volgens criticasters braver voor dan hij is

Abou Jahjah protesteerde bij de redactie Opinie van NRC direct nadat het stuk met de cartoon ’s middags door die redactie online was geplaatst. Maar die gaf geen krimp volgens de Ombudsman.

‘De hoofdredactie, gealarmeerd door enkele redacteuren die de cartoon te ver vonden gaan (één vond de tekening krenkend voor de auteur, een tweede zag een nieuwe rel aankomen), dacht er anders over: die cartoon ging offline.

De reden, zegt adjunct Egbert Kalse: de controverse over de man was nu wel uitgekauwd, die moeten we niet wéér aanzwengelen. Hij hoorde overigens niets van de auteur zelf en had het opstekende Twitter-stormpje niet gezien…

Censuur is het niet, eerder zelfcensuur… Want waarom dan juist deze, en niet die van D66-leider Pechtold, die onlangs bij zijn opinie werd verkleind tot een kleuter met een schepje?’

Beetje dom want elders verscheen de cartoon wel, zoals bij The Post Online. Maar waarom gaf NRC Abou Jahjah een podium voor zijn verhaal?

  • Reacties

  • vanhetgoor | 02/10/16 om 00:40

    Het plaatsen of het niet plaatsen doet er feitelijk niet meer toe, het punt is al gemaakt. Abou JahJah is geopenbaard als een hypocriet en dat kan nooit meer ongedaan worden gemaakt. Openheimer is overigens een bijzonder groot talent die met slechts enkele streepjes extra een klassieke tekening kan transformeren tot de Libanese schreeuwlelijk. Erg goed getypeerd, een tekening die staat als een huis. Abou JahJah is niet zo belend bij het grote publiek, te marginaal, anders zou deze tekening over hem op een zelfde hoogte staan als “Oh Heer, gij zijt werkelijk de gezalfde” (Gregorius Nekschot) en “Viagra Akbar” (onbekend).

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen