Toedracht afsnijden was al bijna een eeuw bekend 

Het oor van Vincent van Gogh

Media, NRC en Volkskrant voorop, verrassen ons met een canard.

Gelezen: Robin Vereisdonk in de Volkskrant

 

Groot nieuws in de Volkskrant van 13 juli 2016: Mysterie opgelost: Van Gogh sneed gehele oor bewust af. Dit alles op grond van een boek van Bernadette Murphy, Van Goghs Oor, verschenen bij Hollands Diep. Ook NRC deelde haar verbazing met lezers.

Vandaag moet de krant ruimte geven aan Robin Verleisdonk, docent geschiedenis en student Master Arts Media and Society, die de nodige nuance aanbrengt.

We behoren al heel lang te weten dat Van Gogh zijn ‘hele’ oor afsneed en niet een ‘gedeelte’ ervan. De fout begint bij het Van Gogh Museum: ‘Op de avond van 23 december 1888 werd Van Gogh getroffen door een zenuwinzinking. Als gevolg daarvan sneed hij een stuk van zijn linkeroor af, dat hij naar een prostituee bracht.’

Vooraanstaande biografieën maakten al melding van het afsnijden van zijn ‘hele’ oor en niet een ‘gedeelte’ ervan:

1.  Zo schreef zijn eerste biograaf Julius Meier-Graefe in 1922 het volgende: ‘Ze zagen en bekeken het ding. Raar cadeau! Een oor, een echt oor!’

2. Irving Stone in 1934: ‘Hij sneed zich het rechteroor af, op een klein stukje van de oorlel na.’ Stone sprak met Dr. Felix Rey, de arts die Vincent daags na het incident heeft behandeld.

3. Het echtpaar Bram en Renilde Hammacher refereerde in een documentaire biografie aan het krantenartikel dat werd gepubliceerd in de streekkrant Le Forum républicain (Arles), naar aanleiding van het bij het bordeel afgeleverde ‘oor’ (en dus niet een gedeelte).

Latere biografen trokken het pas in twijfel. Je moet wat doen om met nieuws te komen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen