Europese Industriebaas koos doofpot 

EU-topambtenaar Calleja loog over autotesten

Industriebelangen prevaleren.

Gelezen: Down to earth magazine, The Guardian

Europese bestuurders logen over sjoemelstrategieën bij de uitstoottesten voor dieselauto’s. Een topambtenaar die op de hoogte was, blokkeerde nader onderzoek. Dit blijkt uit onderzoek van journalist Vincent Harmsen.

Uit een briefwisseling van eind 2014 – een jaar voor dieselgate – tussen topambtenaren Karl Falkenberg (Milieu) en Daniel Calleja (Industrie, foto) blijkt dat op dat moment al langer fraude vermoed werd. Die vermoedens gaan zelfs terug tot november 2010, toens ambtenaren van beide directoraten in Brussel werden bijgepraat door het Joint Research Centre (JRC), het onderzoeksinstituut van de Commissie.

JRC deed sinds 2007 metingen naar van de uitstoot van dieselauto’s. Verschillende types dieselauto’s ‘tonen onder wegcondities veel hogere uitstoot van NOx (4 tot 5 keer de toegestane limieten) dan tijdens de emissietest’, liet een onderzoeker de ambtenaren weten.

Binnen de Europese Commissie bestonden al langere tijd zorgen over het feit dat auto’s in de praktijk niet voldoen aan de Euronormen, terwijl ze de emissietesten in het laboratorium succesvol doorstonden. Eurocommissaris Janez Potočnik (Milieu), in een brief van begin 2013 over vermoedens van sjoemelen: ‘Er bestaan wijdverspreide zorgen dat de prestaties worden aangepast om te voldoen aan de eisen van de testcyclus.’

De briefwisseling tussen Falkenberg en Calleja, die met een beroep op de Europese wet openbaarheid van bestuur zijn verkregen, laat zien dat Falkenberg er bij zijn collega herhaaldelijk op aandringt om de feiten te onderzoeken. Calleja laat echter weten dat de genoemde discrepantie tussen testresultaten en meetresultaten op de weg wordt veroorzaakt door onvolkomenheden in de manier waarop auto’s worden getest.

Vragen van journalisten van The Sunday Times die in september 2014 vermoedens van fraude onderzoeken, krijgen hetzelfde antwoord. Calleja negeert de aanhoudende verzoeken van Falkenberg om onderzoek te doen. Later zal hij voor de onderzoekscommissie verklaren dat hij volledig verrast zou zijn geweest door het schandaal bij Volkswagen: “Het was fraude!”

Calleja, die werd verhoord in zijn hoedanigheid als voormalig DG Industrie is ondertussen per september 2015 aangetreden als DG Milieu – en is daarmee de opvolger van Falkenberg.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen