Eén anonieme bron, geen wederhoor 

NOS verliest van Baybaşin

Nieuwsdienst omroep moet rectificeren.

Gelezen: Vonnis rechtbank Midden-Nederland

De NOS-hoofredactie en redacteur Robert Bas zijn hard veroordeeld voor berichtgeving inzake Huseyin Baybaşin. Ze hebben de Koerd in Nederlandse gevangenschap in twee berichten gepubliceerd in mei 2015 op de NOS-website verband gelinkt aan een liquidatie in Turkije in 2014.

Dit vond plaats op grond van één niet-gezaghebbende bron die bovendien anoniem opgevoerd is. De NOS heeft geen wederhoor gepleegd bij Baybaşin. De rechtbank Midden-Nederland verklaart dat de volgende passages uit de publicaties van 12 en 14 mei 2015 op de website van de NOS onrechtmatig zijn jegens Baybaşin:

12 mei 2015:

“Bronnen zeggen tegen de NOS dat een van de opgepakte mannen een voormalige compagnon is van de tot levenslang veroordeelde drugsbaron Baybaşin.
De Koerd werd in 2002 in Nederland veroordeeld voor moord, gijzeling, drugshandel en het leiden van een criminele organisatie.”,

14 mei 2015:
“Volgens bronnen bij de Turkse justitie en berichten in Turkse media maakte hij ooit deel uit van de groep van Baybaşin.”

– veroordeelt de NOS om de publicatie van 12 mei 2015 offline te halen voor zover het de onder weergegeven passage betreft, en de gehele publicatie van 14 mei 2015 offline te halen

– veroordeelt de NOS om op de homepage van nos.nl te rectificeren met en dat dit bij ieder bezoek aan de website in een pop-up venster zal worden getoond gedurende een termijn van twee weken:
RECTIFICATIE inzake Baybaşin
NOS publicaties inzake Baybaşin onrechtmatig geoordeeld
In de publicatie getiteld “Aanhoudingen in Turkije voor afrekening Turkse A’dammer” d.d. 12 mei 2015 en de publicatie “Drugsbaron ontkent banden met verdachten in liquidatiezaak” d.d. 14 mei 2015 heeft de NOS een relatie gelegd tussen één van de aangehouden verdachten en de Koerd Baybaşin die in Nederland in 2002 tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld. De publicaties hadden betrekking op een liquidatie van een hoofdverdachte in het Amsterdamse Passageproces in december 2014. De bewering dat Baybaşin in het verleden met één van de verdachten heeft samengewerkt vindt onvoldoende steun in de feiten. De publicaties van de NOS zijn daarom onrechtmatig jegens Baybaşin.
De rechtbank Midden-Nederland heeft dit bepaald bij vonnis van 20 april 2016 en de NOS bevolen deze rectificatie te publiceren.”

De zaak werd gewonnen door Matthijs Kaaks van Boekx. Zijn tegenspeler voor de NOS was Bas Le Poole van Le Poole Bekema.

De NOS heeft Baybaşin in een schikking 10.000 euro schadevergoeding betaald.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen