Jammerlijke fout 

Metro censuur

Column Luuk Koelman te gevoelig voor GeenStijl en moeder Telegraaf Media.

Gelezen: Volkskrant, 1 april 2016 en column Luuk Koelman

De voor velen onderhoudende treinkrant Metro weigerde een column van Luuk Koelman vanwege kritiek op zusteruitgave Geenstijl, ook onderdeel van Telegraaf Media Groep. “Wij schrijven niet over TMG-beleid”, zo citeert de Volkskrant Metro-hoofdredacteur Robert van Brandwijk weten.

En ook: “Hij mag natuurlijk een column schrijven over het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne, maar wij schrijven bijvoorbeeld ook niet over de reorganisatie van de Telegraaf. Dat vinden we niet interessant. Bovendien heeft Koelman verkeerde conclusies getrokken over Geenstijl, die geen podium verdienen in Metro. Punt uit.”

Wellicht zijn die twee laatste woorden het meest tekenend. Want de geschiedenis toont aan dat censuur nooit ‘punt uit’ is . Dat blijft een leven lang kleven als een onjuist, laf besluit. Hoe onoverkomelijk en logisch wellicht ook voor betrokkenen op dat moment. Alleen maar verliezers: lezers, krant, columnist, TMG die wel een stootje kan hebben en vooral GeenStijl dat al ruim een decennium van alles de wereld in mag slingeren, juist of niet. En terecht.

De gewraakte passages van Koelman:

“Rijst de vraag: waarom wachtten Jan Roos en GeenStijl niet op een écht goede aanleiding voor een raadplegend referendum? Antwoord: de tijd drong. Eind 2014 zette eigenaar TMG (Telegraaf Media Groep) GeenStijl in de verkoop. April 2015 werd duidelijk waarom: het weblog was onrendabel.

Er moest iets gebeuren, begreep de redactie. Dus toen op 1 juli 2015 de ‘Wet raadgevend referendum’ in werking trad, was GeenStijl er als de kippen bij om het eigen bestaansrecht te bewijzen…

Red de democratie? Nee, red GeenStijl. En het is ze gelukt. TMG heeft het weblog weer in de armen gesloten. Knap gedaan…”

  • Reacties

  • Ruudd | 05/04/16 om 15:17

    censuur is ver overdreven, daarbij zijn de ‘conclusies’ weinig inhoudelijk en vooral vuilspuiterij. een terechte keuze om dit niet te publiceren. Ik heb als ik dit lees meer het gevoel dat je boos bent dat ze het stuk niet willen plaatsen waarin jij hen zwart maakt en ze daarom nog trap na probeert te geven door hen van censuur te betichten, erg laag.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen