Onderzoek is moeilijk voor NOS op 3 

Banen stapelen voor de lol

Combineren de meeste Nederlanders twee of meer banen voor hun plezier?

Gelezen: Volkskrant Sir Edmund 17 februari 2016

Ronald Veldhuizen weet wekelijks weer verkeerd gebracht onderzoek in de Nederlandse media te traceren, onder de noemer: “Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden.”

Deze keer:  Vandaag: 80 procent van de mensen met twee of meer banen, doet dit niet voor het geld maar omdat ze het leuk vinden. De onzinverspreiding: berichtgeving van NOS op 3, die inmiddels is aangepast.

Immers uit onderzoek van TNO zou blijken dat slechts 20 procent van de deeltijdcombineerders banen stapelt uit financiële noodzaak. De andere 80 procent dus niet. “Hier gaat het fout: die resterende 80 procent krijgt door de NOS automatisch het stempel ‘leuk’ en ‘voor de ontwikkeling’ als motivatie toegedicht. De werkelijkheid is weerbarstiger.”

Het percentage Nederlanders dat daadwerkelijk van de bijkomende afwisseling geniet, ligt veel lager: 15 procent. Slechts 20 procent doet het om zich te ontwikkelen. Overigens: dat zeggen ze, want het is geen onderzoek van TNO, maar een enquete. Zonder naar die cijfers te kijken begrijp je toch dat je niet voor de lol twee of meer baantjes hebt waarmee je de touwtjes nauwelijks aan elkaar kunt knopen?

Volkskrant zelf schreef overigens al twee weken eerder over het onderzoek onder de kop Stapelbaan: luxe of noodzaak? Met: “Want de helft van de multi-jobbers heeft om financiële redenen meer dan één werkgever. De meerderheid van hen doet dat voor extraatjes als een vakantie, een nieuwe auto, een spaarpot voor de toekomstige studie van de kinderen of om schulden af te lossen. Een op de vijf stapelaars kan van één baan niet rondkomen.”

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen