Op naar de meerderheid van de bevolking! 

1 miljoen depressielijders

CBS gaat niet snel in de fout, maar wel als ze zich op glad ijs van de simplistische enquête begeeft.

Gelezen: CBS-bericht, bericht Trimbos-Instituut, NRC 1 februari 2016,

“Meer dan 1 miljoen Nederlanders had depressie.” Dat beweert CBS. Het statistiekbureau bericht dat over het jaar 2014. Hoe komt dat bericht tot stand: heeft CBS toegang tot onze medische dossiers? Of zijn dokters aan het tellen geslagen?

Nee, CBS laat in haar ijver om maximale publiciteit te genereren haar ankers wel eens los. En dan gaat het mis. Want de basis van het bericht luidt: 8 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder had over zichzelf gezegd in 2014 een depressie te hebben gehad. En ja, dat komt overeen met ruim 1 miljoen mensen.

Waar is het op gebaseerd? “De gegevens komen uit de Gezondheidsenquête. Het betreft hier antwoorden op de volgende enquêtevraag: “Wilt u van de volgende langdurige ziekten en aandoeningen aangeven of u die heeft of in de afgelopen 12 maanden heeft gehad?” Waarna een lijst met aandoeningen volgt waaronder  “Depressie”. Er is niet gevraagd of zij door een arts zijn gediagnosticeerd.”

Ieder jaar, al vanaf 1981, vraagt het CBS aan ruim 15.000 mensen de gezondheidsenquête in te vullen. Jaarlijks doen ruim 9.000 mensen mee, dus een ruimschoots representatieve steekproef.

Maar dan: een kruisje is genoeg om jezelf als patiënt met een depressie neer te zetten. Zo simpel is het om mee te doen in het koor van klagers.

Het Trimbos Instituut, kennisinstituut voor geestelijke gezondheid, ging naar tegenin: “Het CBS rapporteerde vandaag dat 8 procent van de Nederlandse bevolking het afgelopen jaar een depressie had. Uit het bevolkingsonderzoek NEMESIS-2 komt het cijfer van 5.2% procent naar voren. Hoe zijn deze verschillen te verklaren? Lees onze toelichting.”

Duidelijk is dat Trimbos NEMESIS-2 hanteert, een bevolkingsonderzoek met vragen aan personen over indicaties die op een depressie kunnen duiden:

sombere stemming;
geen interesse of plezier;
gewichtsverlies zonder dieet;
slaapproblemen;
motorische problemen;
vermoeidheid;
gevoel van waardeloosheid;
concentratieproblemen;
aanhoudende gedachten aan de dood.

Maar ook een enquete: kruis je tenminste 5 van die 9 indicaties aan dan doe je mee in het leger van depressieven. Je moet dan niet vergeten in elk geval somberheid of interesseverlies aan te kruisen, anders loop je je stempel nog mis.

Nog iets: het CBS vraagt ook 12-18 jarigen of ze menen depressief te zijn, Trimbos begint bij 18 jaar

En hoe zit het in de praktijk? 2 procent van de volwassenen trekt naar de dokter met depressieve klachten. En in welk deel daarvan gaat het om tijdelijke somberheid bij wat tegenslag, bijvoorbeeld medische ellende of een sterfgeval?

 

 

  • Reacties

  • Louis | 03/02/16 om 14:30

    Het CBS is een instituut die waarschijnlijk door het kabinet wordt gemanipuleerd.
    Zou me niks verbazen als daar VVD’ers aan de top zitten.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen