Soepele geest en viltstift 

Ard van der Steur

Het gaat niet om de emotionele (= domme) reactie op de tv-uitzending over George Maat, maar om het doelbewust verdonkeremanen van feiten in een rapport onder zijn verantwoordelijkheid.

Gelezen: NRC.nl, 14 januari 2016, Mare 17 december 2015

Aan patholoog-anatoom George Maat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur openlijk zijn excuses aangeboden. Dar had hij negen maanden voor nodig. In april 2015 noemde Van der Steur het ‘buitengewoon ongepast en smakeloos’ dat Maat een lezing met foto’s had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van de neergehaalde MH17.

RTL onthulkde dat Maat er in Maastricht openlijk over sprak. Hij had die lezing overigens al drie keer eerder gegeven. Achteraf bezien was er niets mis mee, maar met de ronkende onthulling van RTL 4 had de mediacratie wederom de rol van aanklager en rechter in elkaar laten overgaan.

Van der Steur had zich ‘achteraf gezien te veel door emotie laten leiden. Het was beter geweest als ik mij zakelijker had uitgelaten.’

Uit het feitenrelaas dat Maats optreden verdedigde werden na een verzoek om openbaarheid veel cruciale passages zwartgelakt. Wel openbaar werd een brief van de korpsleiding die op basis van het feitenrelaas een tegenovergestelde conclusie trok. Korpschef Bouman bleef Maat veroordelen wegens gebrek aan discretie en zorgvuldigheid en het ‘treden buiten zijn vakgebied’.

Het complete relaas werd pas openbaar nadat Maat het onlangs mocht inzien en geheel overschreef en publiceerde bij Mare, universiteitsblad te Leiden. Het staat hier.

Van der Steur schuift de volledige verantwoordelijkheid daarvan af op de politie.

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen