Jonathan Holslag 

Hoe China en Rusland deskundigen inpalmen

Leuke uitnodigingen, mooie reisjes en goed betaalde spreekbeurten.
Gelezen: Interview Eric Vrijsen met Jonathan Holsag in Elsevier, 25 november 2015

Jonathan Holslag is een van de boeiendste denkers in de lage landen, te meer daar hij vanuit de historie probeert aan te geven dat we richting het volgende gewapende conflict gaan.

Opzienbarend vond ik zijn uitspraken over de wijze waarop Rusland en China internationaal tot de verbeelding sprekende deskundigen voor zich proberen te winnen volgens Holslag. Tegen Vrijsen zei hij:

 

“Op de Vrije Universiteit Brussel sta ik bekend als kritisch op China. Daarom zoeken de Chinezen collega’s die ze zakken vol geld geven om een vriendelijk debat te organiseren…

Het zou voor mij ook leuker en comfortabeler zijn om China-fan te worden. Dan reisde ik elke maand first class naar Peking. Zo is het ook met Rusland. Ik krijg uitnodigingen voor bijeenkomsten in Rusland of Italië, betaald door Russische ondernemingen.

Voor veel collega’s is dat aanlokkelijk. Ze zeggen: ach, het is een academisch debat en we behouden onze onafhankelijkheid. Maar ze laten zich incorporeren en naderhand hoor je ze in de verste verte niet meer over onze nationale belangen.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen