Ex-onderzoeker Bing daagt journalist en Volkskrant 

Jaap ten Wolde versus Merijn Rengers

Wie heeft het laatste woord over integriteit Wilma Verver?

Een van de meest boeiende leugenaffaires in de Nederlandse pers van afgelopen jaren: over Wilma Verver, gewezen burgmeester van Schiedam.

Burgemeester Wilma Verver (VVD) van Schiedam kwam in opspraak wegens optreden dat niet door de beugel kon. Dit werd grotendeels bevestigd door bureau Bing.

Verver verzette zich, met succes. Ondermeer Merijn Rengers, onderzoeksjournalist van de Volkskrant en inmiddels NRC, belichtte haar kant van de zaak.

Volgens de tegenstanders van Verver, ondermeer van Forum Schiedam Stad heeft Verver, met hulp van ondermeer ex-politiechef Klaas Wilting via slimme p.r. haar geschonden blazoen opgepoetst. Schiedam Stad heeft de hele affaire, van zijn kant belicht, en op een rij gezet.

De volgende stap: Voormalig Bing-directeur Jaap ten Wolde (foto) daagt de directie van de Volkskrant voor de rechter. Hij eist in een kort geding dat de krant alsnog het juiste beeld schetst rond de Bing-rapportage over de affaire van Verver, de oud-burgemeester van Schiedam.

De Raad voor Journalistiek oordeelde onlangs dat de Volkskrant en Merijn Rengers onzorgvuldig hebben gehandeld in een in 2014 geplaatst artikel over dit onderwerp.

Dat ging over de zaak van Verver tegen Ten Wolde, die de laatste deels verloor, wat hem een berisping opleverde. Rengers schetste in de Volkskrant het beeld dat Bing/Ten Wolde slecht onderzoek zou hebben gedaan en dat de conclusies in het rapport naar aanleiding van een onderzoek naar het handelen van toenmalige burgemeester Verver ondeugdelijk waren.

Voor columnist Sitalsing van diezelfde krant – niet te beroerd om welgevallige feiten te slecteren – was dit aanleiding tot het schrijven van een vernietigende column over Ten Wolde.

De laatste: “En dat terwijl tuchtrechters de klachten over de onderzoeksmethodiek ongegrond hebben verklaard en na de tuchtzaak nog zestien van de zeventien conclusies betreffende Verver overeind. Onder deze zestien conclusies zijn conclusies van machtsmisbruik, belangenverstrengeling en handelen in strijd met een of meerdere kernbegrippen van de Gedragscode voor bestuurders van de gemeente
Schiedam.

De zeventiende conclusie is door de drie rechters in hoger beroep niet als onjuist  gekwalificeerd, maar als zijnde te ongenuanceerd en onvolledig. Vijf rechters achtten deze conclusie in eerste aanleg daarentegen voldoende onderbouwd.

Om het beeld enigszins te corrigeren heeft Ten Wolde een ingezonden brief naar de Volkskrant gestuurd. Deze werd ondanks een toezegging door de redactie niet geplaatst. Zijn klachten vonden daarna bij de ombudsman en de directie van de Volkskrant geen gehoor. De Raad voor de Journalistiek oordeelde in juni 2015 dat de journalist en de Volkskrant onzorgvuldig hebben gehandeld. Het door de Volkskrant geplaatste artikel naar aanleiding van deze uitspraak corrigeerde het eerder gegeven foute beeld echter niet.”

Ten Wolde eist nu dat de Volkskrant alsnog een juiste voorstelling van zaken geeft. In het persbericht: “Onbegrijpelijk dat je zo moet vechten om journalistiek ondermaats werk gecorrigeerd te krijgen”, zegt de voormalig

Bing-directeur. “Je hoort in het bedrijfsleven veel klachten over de werkwijze van journalisten, maar niemand durft in actie te komen. Bang voor wraak. Ik ben daar ook vele jaren bang voor geweest. Nu niet meer.”

Tegen Rengers is Ten Wolde een schadeprocedure gestart. Zijn artikelen bevatten volgens Ten Wolde in totaal ‘meer dan vijftien onwaarheden en andere journalistieke tekortkomingen’.

Ten Wolde vindt ook dat er een vereniging komt van kwaliteitsjournalisten, met een gedragscode. Bij slecht werk moeten ze ‘geroyeerd’ kunnen worden. Nergens in de wereld geldt zo’n dwingende code voor journalisten.
Volgens Stad Schiedam heeft Ten Wolde in Schiedam een uitstekend rapport van 160 pagina’s  afgeleverd. Het conceptverslag is voor vrijgave door Bing getoetst door een breed samengestelde commissie van de gemeente. Onlangs nog heeft de gemeente bevestigt nog geheel achter het Bing-rapport te staan. Er loopt nu nog een beroep bij het hof in Den Bosch van Verver.

 • Reacties

 • Paul de Vries | 12/11/15 om 14:31

  Het is de wereld op zijn kop: Jaap ten Wolde en zijn BING verwoesten menig levens met onjuiste / onzorgvuldige / onprofessionele rapporten zoals geconcludeerd door Tuchtrechters. Ten Wolde wordt hierom zelfs berispt….En hij geeft nergens een fout toe. Sterker nog: hij roept overal dat hij in hoger beroep gaat of schuilt zich achter hele smerige leugens. En dan schrijven mensen daarover en dan? Gaat hij anderen achterna met procedures en schadeclaims!

  Lachwekkend! Ten Wolde is volgens mij de weg helemaal kwijt.

 • Hugo | 31/01/16 om 16:25

  Die breed samengestelde commissie bestond uit personen die net bij de gemeente waren begonnen en van niets wisten, een persoon die een salarisconflict had met Verver en BING selecteerde en 2 opportunisten die zelf wethouder wilde worden. Pfff

 • Hugo | 10/03/16 om 17:54

  Hoe herken je de ware leugenaar? Bent u nog verbonden aan BING, nee helemaal niet ok ik zit in dezelfde kamer in hetzelfde kantoor maar ik heb nu een nieuw naambordje op die kamer hangen te weten Ebben. Schreef u zich uit eind 2012 om de tuchtrechter te ontlopen. Nee man wat denk je wel ik had heel andere motieven zoals uh…uh…uh. Trouwens ik ben nu onderdeel van een nieuwe integriteitsorganisatie en dat doen we samen nu met doorgewinterde advocaten en tja nu kunnen gedupeerden helemaal fluiten naar rechtsbescherming want mijn juridische vrienden halen nu alle risico’s er van te voren uit. Ziet u uw voormalige mededirecteuren van BING nog wel eens? Nee niet dat ik me kan herinneren, ok die Werkman die nu flink de lul is door mijn broddelwerk in de afgelopen jaren zit een deur verder op, maar ik houd alles strikt gescheiden en die Kolthoff ok ok hij heeft nog wel een kamer daarnaast focust zich nu volledig op het wetenschappelijk integriteitswerk. De praktijk begin hem parten te spelen. Hoe gaat het met de waarde van uw aandelen BING, want u bezit toch nog 51%. Nou om de eerlijke waarheid te zeggen heb ik de laatste 2 jaar geen knoop eraan verdient en had ik beter mijn geld op de spaarrekening kunnen zetten, maar ja dan had ik 4 % rendementsheffing moeten betalen terwijl ik er geld op toe moest leggen. Klopt het dat niemand bij BING enige praktijkervaring heeft met gemeenten en dat BING niets meer te maken heeft met de VNG. Uh ja maar dat zegt niets over hun andere vaardigheden en wij zijn al jaren los van de VNG maar commercieel scoort het beter te doen alsof we dat niet zijn, snap je? Wanneer komt uw nieuwe boek uit en wat is de titel? Ik denk in het najaar als ik nog aantal rechtszaken heb lopen en dan meld ik mij gewoon weer ziek en kan ik lekker gaan schrijven en de titel heb ik al wel…het gaat heten Zelf de Kluit belazeren en anderen de maat nemen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen