Karl Ove Knausgård 

Gezelligheid? Allemaal geacteerd!

Noorse successchrijver zet een punt…

Gelezen: Interview in Volkskrant Magazine 10 oktober 2015

Tegen Arjan Peters zegt Karl Ove Knausgård (van wie ik enkel nog het fantastische eerste deel van Min Kamp heb gelezen, in Nederland getiteld ‘Vader’):

 

“Wanneer je schrijft, of de geest krijgt tijdens een optreden, kun je tot in het extreme denken en praten. Maar in een doorsneeconversatie met een willekeurig iemand gaat het er helemaal niet om dat je iets briljants zegt, maar uitsluitend om het samenzijn. De waarheid heeft geen plaats in een sociale setting.

‘Acteren, dat is het. Als mensen bij elkaar zijn voor de gezelligheid, acteren ze allemaal, terwijl ze denken volkomen naturel te zijn. Zo hoort het ook, hoor. Stel je voor dat iedereen de hele dag hardop zegt wat hij denkt, dan zou de hel losbarsten. Om een samenleving leefbaar te houden, is acteren noodzaak.”

  • Reacties

  • Gillesa | 18/10/15 om 11:07

    In de omgang met mensen is vaak een welwillende geveinsdheid nodig,alsof we de motieven van hun handelen niet doorzagen.

  • Els | 30/04/16 om 19:39

    Hij kan dat wel beweren, maar het is natuurlijk onzin. Als ik gezelligheid wil, praat ik gewoon over andere dingen dan als ik bezig ben met een serieuzer gesprek. Ik verkeer niet in kringen dat we elkaar allemaal een beetje voor de gek zitten te houden. Tegen sommigen kun je bepaalde dingen niet zeggen, okee, dan zeg je ze niet. Maar dan weet je dat. Andere vrienden heb je juist omdat je er leuk mee in discussie kan.
    Deze man moet naar zichzelf kijken dus, als hij beweert dat iedereen acteert.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen